Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Stanica 11 je miniséria, ktorá stojí za to. Ale príbeh tu nedostanete zadarmo

Prvá časť je návyková

Miniséria „drapne“ pozornosť diváka svojou prvou časťou. Dej sa začína počas predstavenia Kráľa Leara na divadelných doskách, kedy sa zrúti na podlahu javiska predstaviteľ hlavnej úlohy, herec Arthur Leander. Z hľadiska pohotovo vyskočí jeden mladík, Jeevan, ktorý mu v prvom momente ako jediný chce pomôcť aj napriek tomu, že nemá zdravotnícke vzdelanie.

Herec zomiera. Jeevan sa po nútenom ukončení predstavenia vonku na ulici stretáva s detskou herečkou, ktorú nikto neprišiel počkať a odviezť domov. Rodičia nereagujú na telefonáty, mladík ju nechce ponechať napospas osudu a ujme sa jej.

Medzitým mu telefonuje sestra pôsobiaca ako lekárka v nemocnici, aby ho varovala. V nemocnici prepuklo peklo, stále prichádzajú ďalší chorí a priebeh nákazlivej chrípky je veľmi rýchly. Sestra Jeevanovi radí, aby okamžite utiekol k bratovi a s nikým sa nestretával. Jeevanovi svedomie nedá a berie so sebou aj osemročnú Kirsten, ktorá nemá kam ísť.

Títo dvaja nepravdepodobní spoločníci s piatimi nákupnými vozíkmi napchatými zásobami vyrazia do bytu samotárskeho spisovateľa, u ktorého nehrozí, že by bol v kontakte s niekým nakazeným.

Severan, Nicole Kidman Čítajte aj Milujete seriály o vikingských bojovníkoch? Tento film potom nakrútili priamo pre vás

V priebehu niekoľkých hodín sa extrémne rýchlo zabíjajúca chrípka rozšíri do celého sveta a takmer celá ľudská populácia vyhynie.

Kto prežije, musí byť pripravený bojovať sám za seba v spoločnosti, v ktorej už zdanlivo neplatia pravidlá, spoločnosť a vracia o storočia späť, človek je človeku vlkom.

Aby ma svet zmysel

V tomto svete sa s rozvahou pohybuje kočovná divadelná spoločnosť Putovná symfónia, ktorá sa zameriava výhradne na Shakespeara. Má 24 členov a chodí okolo jazera Michigan každý rok posledných 20 rokov. Chodí po základniach, kde žijú malé ľudské spoločenstvá v postpandemickom svete a každý rok, v rovnakom čase podľa pevne stanoveného itinerára im Putovná symfónia hrá svoje kúsky. Každý rok hrajú inú hru od Shakespeara. „Snažíme sa, aby mal svet aspoň na chvíľu nejaký význam. Prežiť nestačí,“ hovorí zakladateľka tejto skupiny.

zväčšiť Mackenzie Davis v minisérii Stanica 11. Foto: HBO Max
Station Eleven, Mackenzie Davis Mackenzie Davis v minisérii Stanica 11.

Roky po pandémii sa ľudia „predpandemickí“ stretávajú s úplne novou generáciou „postpandemických detí, ktoré nie sú zaťažené minulosťou. Kočovní herci sa dostanú do styku s obávaným prorokom, stretnutie s ktorým neveští nič dobré. Chce zmeniť systém vo svete a nevyhýba sa pritom zneužitiu tých najslabších. Bibliou mu je komiks, na ktorého slovách postaví novú filozofiu.

Počas niekoľkých častí musí divák vydržať a postupne si skladať informácie dohromady. Striedajú sa viaceré časové roviny, pribúdajú príbehy postáv, ktoré dávajú už povedanému a načrtnutým motívom zmysel. Príbehy sa postupne skladajú do bohatého vlákna, v ktorom sa ľudské osudy prepájajú často nečakaným (a niekedy tušeným) spôsobom.

zväčšiť Mackenzie Davis v Putovnej symfónii v minisérii... Foto: HBO Max
Putovna symfonia, Mackenzie Davis, Station 11 Mackenzie Davis v Putovnej symfónii v minisérii Stanica 11.

Divák musí pozornejšie sledovať, nedostáva všetky odpovede ihneď. Treba si počkať častokrát aj niekoľko častí, kým začnú niektoré dejové linky do seba zapadať.

V prvej časti sa zaskvela herecká dvojica Himesh Patel a Matilda Lawlerová, ktorá stvárnila Kirsten v detskom veku. Štafetu po nej prebrala Mackenzie Davisová (známa napr. z Blade Runner 2049 či Terminátor: Temný osud), ktorá predstavuje dospelú Kirsten v postpandemic­kom svete.

stranger things, Čítajte aj Absolútna bomba! Netflix zverejnil dychberúce zábery z návratu svojho hitu

Dystopický svet je tu vykreslený pomerne hodnoverne, panický strach z opätovného nakazenia a konanie ľudí pod jeho vplyvom je s našimi aktuálnymi skúsenosťami realistický a dobre uveriteľný.

Nečakajte chodiacich a vraždiacich zombíkov, ale solídne vystavaný príbeh, ku ktorému sa treba postupne prepracovať. Nič nie je zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Station Eleven #Stanica 11