Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Správa prichádza aj za televíznymi divákmi. Unikátny film Petra Bebjaka na Jednotke

Snímku nominovanú za Slovensko na Oscara si môžu teraz pozrieť aj ľudia, ktorí sa do kina boja chodiť.

26.01.2022 06:00
The Auschwitz Report Noel Czuczor and Peter... Foto:
Film Petra Bebjaka Správa hovorí o dvoch slovenských Židoch, ktorým sa podarilo zdanlivo nemožné.
debata

Mnohí diváci pre obavy z nákazy koronavírusom do kina zásadne nechodia a počkajú si, kým filmy prídu za nimi prostredníctvom televíznych obrazoviek. To je aj prípad filmu Správa režiséra Petra Bebjaka, ktorý príde za divákmi v stredu o 20.30 na Jednotke.

Snímka rozpráva príbeh dvoch mladých Židov, ktorí ako prví podali podrobné svedectvo o nacistickej továrni na smrť. Podarilo sa im nájsť spôsob, ako utiecť z tábora Auschwitz-Birkenau, prejsť v zlom zdravotnom stave a s biednymi zásobami 140 kilometrov do Žiliny a podať správu o systematickej genocíde. Film vznikol na základe knihy Čo Dante nevidel, ktorej autorom je jeden z hlavných hrdinov príbehu, Alfréd Wetzler.

Prečítajte si našu recenziu na film Správa:

Noel Czuczor Čítajte viac Najdesivejšie tajomstvo v dejinách ľudstva približuje nový film Správa Petra Bebjaka

Film prináša verejnoprávna televízia v predvečer Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

Správa, ktorá sa dostala k Churchullovi

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo spolu s mladším väzňom Vrbom uniknúť z prísne stráženého tábora smrti. Cieľom úteku nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícok ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní dorazili na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny.

Vo filme sa predstaví viacero hercov, ktorí sa pri prípravách na nakrúcanie podrobili dôkladnej psychickej príprave na náročnú tému a absolvovali aj výraznejšie fyzické premeny.

Noël Czuczor (Valér), pre svoju rolu schudol 18 kg, jeho kolega Jan Nedbal až neuveriteľných 50 kg. „Asi dva mesiace som jedol jedno malé jedlo denne, vyfajčil 30 cigariet a keď som mal hlad, tak som si dal kávu,“ spomína predstaviteľ františkánske­ho kňaza.

Hlavných hrdinov Valéra a Fredyho stvárnili Noël Czuczor a Peter Ondrejička. Pre oboch išlo o unikátnu skúsenosť. „Herec chce často pochopiť, porozumieť postave, ktorú stvárňuje. Aj keď je tá postava úplne iná, než on sám. Ale ako možno pochopiť niečo tak extrémne, ako je nevedieť, či sa dožijete večera, alebo ďalšieho rána? To nemôžete skutočne pochopiť,“ povedal Noël.

Nakrúcanie filmu Správa režiséra Petra Bebjaka Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Herci a komparzisti počas náročného nakrúcania...

Peter Ondrejička sa zamýšľal najmä nad hrdinstvom osobností Wetzlera a Vrbu „Spočívalo v tom, že napriek tomu, že riskovali pri úteku, neskončilo sa to len záchranou ich životov. Ich snahou bola záchrana všetkých ostatných, ktorí to zažívali alebo ešte len mali zažiť. Ich ľudskosť v časoch, kedy jej bolo málo, je obdivuhodná.“

Diváci si mohli snímku Správa pozrieť aj v USA, Španielsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku i Japonsku.

Ďalšie programy k na tému holokaust

Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu venuje RTVS vysielanie aj v ďalších dňoch.

V stredu Dvojka uvedie o 13.00 h diskusnú reláciu o spoločenských fenoménoch Večera s Havranom s podtitulom Wetzlerova a Vrbova správa, o 23.40 h vo Chvíľke poézie zarecituje Milan Ondrík židovskú modlitbu, modlenú pri stavaní náhrobného kameňa, o 23.45 h Dvojka uvedie dokument Spravodliví o Slovákoch, ktorí počas druhej svetovej vojny pomáhali Židom.

after life Čítajte aj Temná komédia, smiech cez slzy. Tento seriál si treba dávkovať postupne

Vo štvrtok 27. januára prinesie Dvojka o 12.30 h televízny dokument Nezabudli sme… o slovenských Židoch v Izraeli, ktorí nezabudli na svojich záchrancov. O 20.10 h je pre divákov na Dvojke pripravený príbeh tragickej lásky slovenského chlapca a židovského dievčaťa v rokoch 2. svetovej vojny Námestie svätej Alžbety, o 21.35 h podobenstvo o konflikte umenia a moci, zasadené do obdobia Slovenského štátu Organ.

O 23.10 h uvedie Dvojka film V tichu, ktorý otvára päť osudov židovských hudobníkov a interpretov, ktorým klavír a hudba pomohli uľahčiť utrpenie v koncentračných táboroch, prípadne zmierniť strach pred neodvratným príchodom blížiacej sa smrti. Napokon v piatok, 28. januára o 16.20 h si Dvojka v relácii Regina pripomenie spomienky židovských obetí na utrpenie holokaustu.

Margrete Čítajte aj Zima a severský film idú k sebe. Pozrite sa, aké nadupané snímky to k nám zaveje

Trojka uvedie 27. januára o 22.30 h televízny dokument z cyklu Slovensko naše o jednej zo zakladateľských postáv slovenskej fotografie po II. svetovej vojne – Magdaléne Robinsonovej pod názvom Zamurované fotografie Magdalény Robinsonovej. Ide o významnú umelkyňu, ktorá prežila Osvienčim a v roku 1967 ako prvá žena – fotografka odcestovala pracovne do Izraela, aby zrealizovala svoj sen – knihu fotografií o tejto krajine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bebjak #film Správa