Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Temná komédia, smiech cez slzy. Tento seriál si treba dávkovať postupne

Predstavujeme tretiu a finálnu sériu netflixáckeho seriálu Po živote. Ricky Gervais o vážnych témach s drsným humorom.

21.01.2022 07:00
after life Foto:
Ricky Gervais ako Tony a Kerry Godlimanová ako jeho manželka Lisa v seriáli Po živote.
debata

Tretia séria úspešného seriálu Po živote (After Life) mala nedávno premiéru na Netflixe a tu je pár dôvodov, prečo by vás mohla zaujať. Hoci ide o špecifickú tému, diváci po celom svete si seriál obľúbili, nielen pre cynický humor tvorcu a hlavného predstaviteľa Rickyho Gervaisa.

Hlavným motívom celého seriálu je, že hlavný hrdina Tony Johnson sa snaží vyrovnať so smrťou svojej manželky. Postupne sa to zlepšuje, hoci Tony zvádza každodenný boj o to, aby našiel zmysel, prečo vôbec vstať. Žije v malom britskom mestečku Tambury, ktoré je vymyslené rovnako ako jeho slnečné počasie.

Mnichov Čítajte aj Aké filmy pribudnú na Netflixe: Historická dráma, Havel aj nová verzia Známych neznámych

Živí sa ako žurnalista v lokálnych novinách (ktoré nikto nečíta) v malom britskom mestečku, spracúva podivuhodné, neraz na hlavu postavené ľudské príbehy, stretáva rôzne postavy a do sveta vysiela svoju nevraživú energiu. Opäť jeden bezvýznamný, malý človek, v bezvýznamnom meste a jeho boj s osudom.

Ricky Gervais má rád takéto figúrky, ako to poznáme z veleúspešného seriálu The Office alebo nedávnej sociálno-dramaticky ladenej série na Netflixe s názvom Derek. V nej sa Gervais posunul od kancelárskeho humoru k vážnejším témam a z rôznych perspektív aj teraz, v seriáli Po živote, preskúmava zmysel života a spytuje morálku ľudstva.

Štruktúra každej časti je pomerne jednoduchá. Tony sa ráno budí vedľa svojho verného psa, pozrie si jedno z videí, ktoré mu nahrala pred smrťou manželka a prostredníctvom nich mu pripomína, že je dobrý a láskavý človek, nech na to nezabudne.

SPIDER-MAN: NO WAY HOME Čítajte aj Lepší ako Avengeri? Spider-Man predviedol dychberúce filmové dobrodružstvo

Odchádza do práce, odkiaľ sa vždy vydáva urobiť reportáž o miestnych obyvateľoch a lokálnych pozoruhodnostiach. Popri tom stretne zopár bizarných postavičiek a večer sa vracia za svojim psom a kým dopije druhú fľašu vína, stihne ešte zhliadnuť ďalšie videá so svojou manželkou. Opäť sa utvrdí v tom, že v nej stratil spriaznenú dušu, ktorú už nikto nedokáže nahradiť, môže uzavrieť ďalší deň a upadnúť do spánkovej kómy.

„Je to jednoducho o chlapíkovi, ktorý stratil svoju manželku a snaží sa s tým zmieriť. Jeho hlavným mechanizmom na vyrovnanie sa s tou situáciou je, že nahnevaný a hovorí, čo sa mu zachce. Pretože sa nestará o dôsledky, na začiatku ani nechce žiť,“ povedal nedávno Ricky Gervais o svojom seriáli v talkšou Jimma Fallona. „V tom je ten humor, že naráža na ľudí a hovorí im, čo si o nich myslí,“ dodal Gervais.

Hoci to celé pôsobí nesmierne temne a pochmúrne, výsledok je napokon pozitívny. Tony Johnson sa snaží nájsť spôsob, ako sa so smrťou vysporiadať, skúša pritom všetko možné, nakoniec ale zisťuje, že „skutočnou superschopnosťou je láskavosť,“ ako vraví Ricky Gervais. Zmysel žiť napokon nájde v tom, že bude pomáhať ostatným.

V poslednej a záverečnej sérii sa teda Tony mierne posunie na svojej ceste a začne „konať dobro“, hoci to znie ako to najväčšie klišé.

Ako zo štvrtej cenovej

V šiestich častiach predstaví nové postavičky zo zapadákova, kde žije, ale objavujú sa aj staré, známe postavy aj Gervaisove obľúbené pochybné existencie.

Spomedzi nich vyčnieva napríklad poštár žijúci s prostitútkou, s ktorej povolaním sa nevie vysporiadať a Tonymu denne zvestuje informácie o jej klientoch. Poštár a aj ďalšie bizarné indivíduá už tradične vnášajú do dialógov obscénne hlášky a humor ako zo štvrtej cenovej. Dotvárajú ale kolorit malebného a nudného mestečka.

zväčšiť Tony a jeho kamarátka Anne na cintoríne v... Foto: Netflix
after-life2 Tony a jeho kamarátka Anne na cintoríne v seriáli Po živote (After Life).

Medzi stabilnými postavami, ktoré prešli z druhej série, sú kolegovia z kancelárie. Známa postava je ale kamoška z cintorína, staršia vdova Anne. Spolu s ňou vedie Tony na lavičke pri hrobe svojej ženy dlhé debaty na tému zmysel života. Ďalej je to Tonyho kamarátka Emma, opatrovateľka jeho otca z domova dôchodcov, ktorá by rada bola po jeho boku.

Aby sme to uzavreli, zhrňme si, čo môžete od tohto seriálu čakať:

Je to temné? Áno. Občas bezútešné? Občas určite. Vulgárne? Patetické? Áno. Ale niečo na tom celom je. Smiech cez slzy funguje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Ricky Gervais #Po živote #After Life