Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Tip na seriálový maratón: Archív 81 na Netflixe drží pri obrazovkách desivou atmosférou

Prostredníctvom kaziet spoznáva mladú dokumentaristku Melody Pendrasovú (Dina Shihabi), ktorá robí štúdiu bytového domu Visser cez rozhovory s jeho obyvateľmi. Dom pred 25 rokmi zhorel a je otázne, či v ňom zahynula aj Melody. Z deja zakrátko vyplynie, že táto študentka má okrem školského projektu za lubom aj niečo iné. Pátra po stopách svojej matky, ktorá ju nechala ako novorodenca odloženú v kostole a len nedávno jej o svojej existencii poslala správu. Melody potrebuje zistiť, prečo ju opustila.

novinky kina Čítajte aj Nálož v kinách: Princezná Diana, pavúčí muž, oceňovaný muzikál aj dokument o Kunderovi

Plazivá hrôza, okultné praktiky

Prostredníctvom poškodených záznamov, ktoré Dan v strašidelnom betónovom dome pomaly rekonštruuje, si vytvára k Melody aj obyvateľom domu Visser vzťah. Vtiahne ho do vyšetrovania nebezpečného kultu, ktorý Melody postupne odhaľuje. Dan postupne nadobudne presvedčenie, že ju aj po 25 rokoch môže zachrániť.

Atmosféra je pomalá, mrazivá, zlo sa šíri pozvoľne a nenápadne, kým naplno ochromí. Z ôsmich častí je prvých päť mrazivých, žiadne veľké vyľakanie nenastáva, tvorcovia pomaly budujú atmosféru. V posledných epizódach je desivá hrôza preč, zlo je už zadefinované a z „plíživého“ hororu sa presúvame do fantasy. Hoci dramatickosť kolíše, seriál po väčšinu času dokáže udržať divákovu pozornosť a provokuje zvedavosť, čomu výdatne napomáha aj hudba a kvalitný zvuk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Archive 81