Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zakázala mučenie, zaviedla povinnú školu a očkovanie. Dnes vrcholí miniséria o slávnej panovníčke

Veľké finále filmovej ságy Mária Terézia na obrazovkách Jednotky. Pozrite si našu fotogalériu a zahlasujte v ankete!

25.12.2021 06:00
Marie Terezie - část pátá Foto:
Táňa Pauhofová v úlohe grófky Elise Fritzovej vo finálovej časti historického seriálu Mária Terézia. Zábery sa nakrúcali na jar v Slavkove pri Brne.
debata (11)

Na obrazovkách Jednotky v sobotu o 20.30 h vyvrcholí záverečnou piatou časťou veľkolepá koprodukčná miniséria RTVS Mária Terézia. Známa panovníčka, ktorá bola korunovaná v Bratislave, sa dostala do učebníc dejepisu aj vďaka významným reformám.

Zakázala mučenie, prenasledovanie čarodejníc, zaviedla povinnú školskú dochádzku aj očkovanie. Viacerí členovia jej rodiny bojovali s čiernymi kiahňami, tri deti jej na toto smrteľné ochorenie zomreli. Sama ho prekonala. Medzi prvými očkovanými boli jej deti.

Herec Paul Newman na zábere z roku 1964. Čítajte aj Slávni zahraniční herci so slovenskými koreňmi. Vedeli ste to o nich?

Záverečná časť predstaví Máriu Teréziu a jej cisársku rodinu v čase o 15 rokov neskôr, zobrazuje plány Márie Terézie so svojimi deťmi a prostredníctvom nich aj rozšírenie vplyvu Habsburskej rodiny na celú Európu, či prípravu jej najstaršieho syna Jozefa na prevzatie vládnutia.

V príbehu na pozadí historických udalostí nebudú opäť chýbať silné emócie – láska, smútok aj intrigy v podaní množstva známych slovenských, českých a rakúskych hercov, oblečených v dobových kostýmoch a výpravnom prostredí.

Posledná časť minisérie Mária Terézia Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Slovenská herečka Jana Kvantiková ako Isabela...

Vo finálovej časti opäť účinkujú aj slovenskí herci. Tatiana Pauhofová zahviezdi v úlohe grófky Elise Fritzovej, Peter Kočiš sa predstaví v úlohe grófa Taroucu, poradcu a dôverníka Márie Terézie a v nových hlavných postavách sa divákom predstavia Maroš Kramár ako Adam František Kollár, vychovávateľ detí Márie Terézie a tiež Jana Kvantiková ako Isabela Parmská.

Keďže sa príbeh výrazne posunul v čase, množstvo hercov podstúpilo každý deň pred nakrúcaním náročné maskérske úpravy. Máriu Teréziu zobrazuje v poradí už tretia rakúska herečka – Ursula Strauss, známa predovšetkým v nemecky hovoriacich krajinách. Najväčšou zmenou zrejme prešiel manžel Márie Terézie. Františka Štefana Lotrinského stvárňuje opäť český herec Vojtěch Kotek a ako môžete vidieť v našej galérii, je zmenený na nepoznanie.

The Morning Show, jennifer aniston, Čítajte aj Chcete si pozrieť cez Vianoce nejaký seriál? Od týchto troch sa neodtrhnete

Na realizácii sa podieľali aj slovenskí tvorcovia: kostýmový výtvarník Ján Kocman (ocenený Českým levom za Máriu Teréziu II., Slnkom v sieti za návrhy kostýmov k filmom Čiara, Agáva a Collette), hlavný kameraman Tomáš Juríček (držiteľ ocenenia Český lev za najlepšiu kameru za film Amnestie a Slnko v sieti za filmy Amnestie a Kandidát), vedúci produkcie Branko Jehlár (spolupracoval na televíznych a filmových projektoch The Peacemaker, Gladiator, Za nepriateľskou líniou, Henrich IV., The same Sky a i.) a ďalší slovenskí členovia 200-členného medzinárodného výrobného štábu.

Réžiu mal rovnako ako pri predchádzajúcich častiach na starosti významný svetový televízny režisér Róbert Dornhelm (televízne filmy a série Vojna a mier, Spartakus, Príbeh Anny Frankovej, Hotel Sacher a množstvo iných).

Nakrúcanie sa z dôvodu prísnych protipandemických opatrení realizovalo výhradne v Českej republike, avšak väčšinou v blízkosti slovenských hraníc: vo Valticiach, Miloticiach, Slavkove pri Brne, ale aj v Kroměříži a v okolí Prahy v období od 10. apríla do 3. júna 2021. Na vývoji a realizácii poslednej časti spolupracovala RTVS s Českou televíziou, rakúskou ORF a spoločnosťami Beta film Mníchov a Maya production Praha viac ako dva roky.

Upútavka na poslednú, piatu časť minisérie Mária Terézia.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mária Terézia