Cyprus je miesto krásy a lásky

Cyprus si ma získal už pri výstupe z lietadla na Larnackom letisku. Nádherná krajina plná zelene, čarokrásnych údolí a morských zákutí.

21.07.2006 11:56
debata

Mimochodom kúskom prírodnej scenérie a hravosti prírody vás prekvapí už za letiskom, nazývaným aj štyridsaťdňovým, ktoré po tureckej okupácii v roku 1974 vystavali Cyperčania v Larnake za 40 dní. Iba kúsok od neho sa nachádza soľné jazero, z ktorého ostrovania ťažili soľ. Zopár kilometrov od Larnaky sa spoza zákruty vynorí čarokrásny záliv nazvaný Petra Tou Romiou. Práve zapadá slnko, ktoré ho svojimi lúčmi zahaľuje do nádherného neopakovateľného šatu a vytvára záhadnú mystickú atmosféru.

Nejako tak to muselo vyzerať aj pred tými tisíckami rokov, keď sa tu z morskej peny zrodila krásna bohyňa Afrodita. Krajšie miesto si vybrať nemohla. Dnes na pláž chodia nielen zamilované dvojice, ale aj ľudia hľadajúci svoju polovičku. V nádeji, že Afrodita im pomôže, hľadajú na pláži kamienky v tvare srdca či na okolité kríčky uväzujú biele vreckovky s tajným prianím. Ono teda až také tajné nie je, pretože všetkým ide o jedno-nájsť si lásku.

V znamení Afrodity

My pokračujeme v ceste smerom na západ do mesta Pafos. Je to mesto, preslávené svätojánskym chlebom, rastlinou, ktorú domorodci používajú naozaj na všetko. Okrem platní sa z jeho plodov vyrába aj sladkastý nápoj, ktorý je všeliekom na všetky neduhy. A nezabudnite ochutnať domáce špeciality, oriešky či stáčaný med s orieškami, chutia vynikajúco. V Kato Pafos (v Dolnom Pafose) si na svoje prídu aj obdivovatelia histórie. V archeologickom parku môžete obdivovať staroveké pamiatky a pritom sa kochať pohľadom na more. Schody z parku vás zavedú priamo do prístavu, kde sa týči benátska pevnosť.

Za pozornosť stojí aj kláštor sv. Neofita s kaplnkou vytesanou priamo v skale, kde sa Neofitos modlil a žil. Kláštor sa nachádza zopár kilometrov od Pafosu. Smerom na sever neďaleko mesta Polis v krásnom horskom prostredí sa nachádzajú aj Afroditine kúpele. V jazierku uprostred lesov, v ktorom sa kedysi kúpala krásna bohyňa, je dnes zakázané sa kúpať. Hovorí  sa však, že ak sa vodou z jazierka umyjete, opekniete a ak sa vody napijete, zamilujete sa do prvého mládenca, ktorého stretnete.

Troodos a jeho dedinky

Cyprus nie sú len nádherné pláže, ale aj majestátne hory. Najvyššie pohorie Troodos dosahuje výšku takmer dvetisíc metrov a dokonca sa tam nachádzajú štyri lyžiarske vleky, ktoré sú v prevádzke od januára do konca marca. Využívajú ich najmä turisti zo Škandinávie. V pohorí sa nachádzajú malebné dedinky a maľovanými kostolmi. Nájdete tu pokoj, z ktorého sa len ťažko odchádza. Na východ od Pafosu leží jedno z väčších miest ostrova, Limassol. Aj ono ponúka okrem rušných turistických pláži, kaviarní a obchodov malé oázy pokoja. Za mestom sa rozprestierajú vykopávky antického mesta Amathous, z ktorého sa okrem iných zachovala agora a na Akropole chrám bohyne Afrodity.

My sme v Limassole boli začiatkom mája a na naše šťastie sa tam práve konala slávnosť kvetov. Po hlavnej triede sa predstavovali alegorické vozy vyzdobené karafiátmi, ktoré boli všade naokolo. Naozaj úchvatné divadlo pre všetkých milovníkov kvetov a farieb, lebo tých tam bolo naozaj neúrekom. Ak ste mali šťastie, mohli ste si domov doniesť poriadnu kyticu karafiátov, ktoré tam rozhadzovali deti na všetky strany. Svoje neopakovateľné čaro má aj dedinka Lefkaria, ktorá sa preslávila výrobou strieborných šperkov a vyšívanou čipkou, ktorá zaujala aj majstra Leonarda da Vinci, ktorý tu kúpil čipkovanú oltárnu prikrývku, ktorú daroval katedrále v Miláne. O pohode ostrovčanov svedčí aj miesta krčmička, kde samozrejme vládnu výhradne príslušníci silnejšieho pohlavia. Tí tu pri pohári miesteneho piva či pálenky zivanie hrajú karty alebo len tak filozofujú o živote.

Kyklopova jaskyňa a nádherné pláže

Vraj najkrajšie miesto na Cypre sa nachádza na jeho juhovýchodnom výbežku. Ayia Napa. Mesto, ktoré obývajú výhradne turisti a jeho nádherné pláže. Prím medzi nimi hrá Nissi Beach, pláž vzdialená od centra mesta asi dva kilometre. Na jemnom piesku s výhľadom na ostrovček, ku ktorému sa dostanete cez pieskový most, sa vám chce ležať aj celé hodiny. Na tomto kúsku Cypru však nájdete aj nádhernú prírodu, ktorá na vás čaká na myse Capo Greco. Cestou k nemu narazíte na turistické chodníky, ktoré vás zavedú do Kyklopovej jasykne, môžete tu obdivovať kvitnúce orchidey či pláže, aké inde nenájdete.

debata chyba