Zomrela posledná Američanka z Titanicu

Zomrel posledný americký občan, ktorý sa nachádzal na palube Titaniku pri jeho tragickom konci.

09.05.2006 17:24
debata

Lillian Gertrud Asplundová zomrela v sobotu 7. mája v spánku vo svojom dome v meste Worcester vo veku 99 rokov.

V čase tragédie mala Lillian iba päť rokov. Stratila otca a troch bratov, keď sa "prakticky nepotopiteľný " Titanik potopil 15. apríla 1912 v severnom Atlantiku po náraze na ľadovec. Prežila spolu so svojou matkou a trojročným bratom Felixom.

Lillian, ktorá sa nikdy nevydala, pracovala ako sekretárka v oblasti Worcesteru väčšinu svojho života. Odišla do predčasného dôchodku, aby sa postarala o svoju matku Selmu, ktorá sa nikdy nepreniesla cez tragédiu.

Zomrela v roku 1964 vo veku 91 rokov v deň 52. výročia potopenia Titaniku. Lillianin brat Felix zomrel 1. marca 1983 vo veku 73 rokov.

Možno je to smutná náhoda, ale Lillian zomrela týždeň potom, ako sa v aukčnom dome Aldridge dražili predmety z Titanicu.

V aukčnom dome  sa  vydražilo viac ako 300 predmetov, pripomínajúcich katastrofu Titanicu.

Rukou napísanú správu pasažierky, ktorá prežila stroskotanie Titanicu, vydražili v Anglicku za v prepočte 2,54 mil. Sk. Poznámky pochádzajú od Američanky Helen Churchillovej-Chandeeovej, ktorá bola na palube lode počas jej prvej a poslednej plavby v roku 1912.

Vo svojich poznámkach na 36 stranách opisuje Američanka, ako plavidlo narazilo v Atlantiku na obrovský ľadovec a potom sa potopilo.

Chandeeová, cestujúca za svojím synom do USA, bola jednou zo 700 cestujúcich, ktorí katastrofu prežili. Tragédia Titanicu si vyžiadala viac ako 1500 ľudských životov.

Najvyššiu cenu na aukcii – v prepočte 3,14 mil. Sk – zaplatil zberateľ kuriozít za malý medailón, ktorý ukazuje matku Američanky.

 Helen Churchillová-Chandeeová vtisla medailón v poslednej minúte pred potopením lode do rúk inému pasažierovi, pretože jednoducho ho nemala kam dať.  O celkovom výnose z dražby aukčný dom Aldridge neinformoval.

debata chyba