Diabetik zdolal Mount Everest

Rakúšan Geri Winkler sa stal prvým diabetikom, ktorý zdolal Mount Everest. Viedenčan prišiel do Nepálu ešte koncom marca, aby sa na zdolanie najvyššej hory sveta z južnej strany dôkladne pripravil.

22.05.2006 09:37
debata

Na Mount Everest vystúpil 50-ročný Winkler dnes o 8.50 hod. miestneho času. O rekordnom výstupe do výšky 8850 metrov  informovala rakúsku agentúru APA zástupkyňa sponzora podujatia, ktorým je firma Bayer vital.

Výstupu na najvyššiu horu planéty predchádzala cyklistická túra s dĺžkou 7871 kilometrov, ktorú Winkler absolvoval od najnižšie položeného bodu zemskej pevniny, od Mŕtveho mora. Od začiatku cesty po výstup na „strechu sveta“ prekonal rakúsky vytrvalec výškový rozdiel 9250 metrov a stal sa takisto držiteľom diabetického svetového rekordu.

Z najnižšieho bodu na zemskej pevnine, ktorý leží približne 400 metrov pod hladinou mora, odštartovala expedícia svoju cyklistickú túru 13. októbra 2005. Cesta viedla z Jordánska cez púšť do Turecka, Iránu a Pakistanu a končila v Nepále.

Prvý pokus o zdolanie Mount Everestu, na ktorý sa podujal Geri Winkler s kolektívom horolezcov v noci na piatok, museli kvôli zlému počasiu prerušiť. Okrem nepriazne počasia sťažovali bývalému učiteľovi jeho plány aj kašeľ a horúčka, ktoré sa uňho objavili po príchode do Nepálu začiatkom apríla.

 Aby si expedícia zvykla na riedky vzduch, museli horolezci rozložiť výstup do niekoľkých etáp. Po každom výstupe sa Winkler vrátil do najbližšieho tábora a doplnil si zásoby kyslíka.
 „Napriek svojej chorobe chcem snívať svoje sny,“ povedal horolezec-diabetik pred začiatkom expedície v októbri vo Viedni. Cukrovka je nebezpečná kvôli následkom, lekári však tvrdia, že aj diabetici môžu žiť normálnym životom, doplnil Winkler.

debata chyba