Turisti sa Maďarsku cítili dobre

Českí a slovenskí turisti, ktorí vlani navštívili Maďarsko, sa cítili dobre.

31.05.2006 08:35 , aktualizované: 02.06.2006 08:35
debata

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu maďarskej spoločnosti pre cestovný ruch Turizmus Zrt., podľa ktorého 89 percent Slovákov rado odporučí svojim známym cestovať do susednej krajiny, a 31 percent Čechov určite opäť navštívi Maďarsko.

Zo Slovákov, z ktorých do Maďarska pricestovalo v roku 2005 podľa oficiálnych údajov vyše sedem miliónov, 27 percent išlo za nákupmi, 18 percent precestovalo krajinou, 14 percent navštívilo príbuzných a deväť percent cestovalo k za prácou.

Medzi slovenskými turistami je najobľúbenejšou činnosťou prehliadka miest, návšteva kúpalísk, nákupy a ochutnávky miestnych jedál a nápojov. 42 percent opýtaných Slovákov deklarovalo, že sa cítili veľmi dobre, veľmi negatívne skúsenosti neuviedol nikto z nich. Vyše 80 percent slovenských respondentov uviedlo, že sa vracajú s príjemnými spomienkami, a radi odporučia cestovať do Maďarska.

Imidž Maďarska, ako krajiny bohatej na kultúrne hodnoty a historické pamiatky, je dobrý aj v Českej republike, odkiaľ vlani pricestovalo 855.000 Čechov. Tí pozitívne hodnotia aj súčasné maďarské umenie, pohostinnosť a prírodné krásy, preto 31 percent opýtaných sa určite mieni vrátiť.

Spoločnosť Turizmus Zrt. vyzdvihuje z pohľadu cestovného ruchu dôležitú skutočnosť, že 42 percent slovenského obyvateľstva disponuje pripojením na internet, čím je prvou v rebríčku krajín strednej a východnej Európy.

debata chyba