Zle sa začala dobrá letná sezóna

Na letnú dovolenku do zahraničia tento rok zrejme pocestuje o niečo viac ľudí ako vlani, celkovo odhadom milión obyvateľov Slovenska.

03.07.2006 08:34
debata

 Menej ich však pôjde cez cestovné kancelárie a viac individuálne na vlastnú päsť. Štart letnej sezóny totiž nevyšiel celkom podľa predstáv cestovných kancelárií. V júni vycestovalo za relaxom a oddychom na organizované zájazdy menej ľudí ako vlani. „V júni bola obsadenosť zájazdov nižšia, oproti vlaňajšku vycestovalo o 10 až 15 percent ľudí menej. Leto sa však predáva veľmi dobre, na 70 percent sú júlové a augustové termíny vypredané a tempo predaja stúpa,“ uviedol Pavol Komora, viceprezident Asociácie cestovných kancelárií.

Dôvodom, prečo ľudia menej cestovali, sú podľa zástupcov kanceláriívoľby na Slovensku i majstrovstvá sveta vo futbale. Dobrý predaj leta však môže ešte čísla zlepšiť. „Sezóna je pred nami a momentálne sa veľmi dobre predáva. Vlani počet ľudí, ktorí vycestovali cez cestovku, narástol o 6,5 percenta a to bol rok náročný pre rodinné kasy,“ povedal prezident Asociácie cestovných kancelárií Robert Kohlmann.
Tradičná dovolenka Slovákov je pobyt pri mori. Ak sa dovolenkári rozhodnú pre zahraničie, čoraz častejšie si vyberajú letecké zájazdy. Podľa cestovných kanceláriísa vlani zvýšil záujem o letecké zájazdy asi o desatinu, ľudia cestovali do vzdialenejších destinácií. Zájazd lietadlom si kúpilo približne 250-tisíc ľudí. Keď k tomu prirátame za štyri letné mesiace aj ľudí, ktorí cestujú lietadlom individuálne, reálne vycestuje letecky za sezónu až vyše 350-tisíc ľudí. Tento rok by to malo byť viac.

Prieskumy Ústavu turizmu aj čísla cestoviek potvrdzujú, že najobľúbenejšou krajinou je už desať rokov Chorvátsko. „Na pozíciu najviac obľúbenej krajiny podľa počtu dovolenkárov začína útočiť druhé Grécko. Je tam stabilné počasie a prijateľné ceny. Na treťom mieste je Egypt a nasleduje Bulharsko, ktoré láka najmä nízkymi cenami,“ spresnil Kohlmann. Potvrdzuje sa viacročný pokles Talianska a Španielska.

 Rast počtu dovolenkárov je dôsledok nárastu individuálnych cestovateľov. Je to najmä príchodom nízkonákladových leteckých spoločností, ktoré dokážu ponúknuť letenku k moru a späť aj za dveaž tritisíc korún. „Ľudia si kúpia lacnú letenku a cez internet aj ubytovanie. Neberieme to ako konkurenciu. Zájazdy organizované kanceláriami budú stále obľúbené. Je to balík množstva služieb, pohodlnejšía lacnejšíako kombinovanie na vlastnú päsť. A nízkonákladové letecké linky zbavili ľudí obáv z lietania, aj ich pričinením rastie dopyt po leteckých zájazdoch,“ doplnil Komora. SkyEurope – ktorá lieta z Bratislavy do 21 destinácií, z toho deväť sú destinácie do letovísk pri mori – očakáva, že tento rok v priebehu štyroch mesiacov letnej turistickej sezóny odvezie asi milión pasažierov. To je o tretinu viac ako vlani.Dovolen­kovanie Slovákov v zahraničí cez cestovné kancelárie

 
debata chyba