Džingischán bol bojovníkom aj milovníkom

Dobyvateľ sveta, kráľ celého ľudstva alebo podľa neho samotného vládca všetkých, čo žijú pod plsteným stanmi. Jednoducho Džingischán. Jeho meno pozná azda každý a takmer celému svetu pred niekoľkými storočiami naháňalo strach.

13.07.2006 08:59
debata

Najväčšia ríša na svete

Mongolsko si práve v týchto dňoch pripomína svojho najslávnejšieho syna. Pred 800 rokmi zjednotil mongolské kmene. To bol jeden z prvých krokov na ceste, na konci ktorej bola najväčšia súvislá ríša v dejinách. Cesta, počas ktorej Džingischán ukázal vojenskú genialitu, ale aj nesmiernu krutosť, si vyžiadala nekonečný počet bezmenných obetí.
Džingischánovo impérium zasahovalo až do dnešného Poľska a Maďarska. Kým v Európe ho skôr vnímame ako bezcitného vládcu, Ázia a špeciálne rodné Mongolsko má naňho zhovievavejší pohľad.
Na hlavnom námestí v Ulánbátare pri príležitosti 800. výročia odhalili aj Džingischánovu sochu, ktorá má úctyhodných osem metrov. Pridala sa tak k malému kultu osobnosti slávneho dobyvateľa, ktorý v ázijskej krajine vládne. Je po ňom pomenovaná univerzita, letisko, je na bankovkách a symbolicky stráži aj hlavné mesto. Díva sa na Ulánbátar z horského úbočia, kde je namaľovaná jeho tvár.

Odkaz dobyvateľa

„Je to nášnajdôležitejší sviatok,“ tvrdí hrdo Tsendsuren Majá z Arvaikhéru. „Len si predstavte, že je to 800 rokov, čo vznikol veľký mongolský štát,“ vyhlasuje žena oblečená do tradičného odevu.
Samozrejme na takýchto slávnostiach nemôže chýbať súťaženie v troch tradičných mongolských disciplínach. Jazdu na koni, strieľanie z luku a zápasenie museli skvele ovládať aj Džingischánovi bojovníci. „Som šťastný, že som vyhral,“ kričal objímajúc svoju rodinu rozradostnený 23-ročný Altanbagan Bajasgala po víťazstve v dostihoch.
Mladý jazdec však nemal na hlave nejaký tradičnú mongolskú pokrývku hlavy, ale bejzbalovú čiapku. Jeho otec zase kovbojský klobúk. Svet dorazil aj do Mongolska. Podľa niektorých vedcov je to paradox, že do krajiny teraz prichádzajú výdobytky globalizácie, pretože Džingischán je vraj jej otcom.
„Vďaka jeho expanzii nastali ekonomické a kultúrne zmeny. Civilizácie, ktoré dovtedy žili oddelene, sa stretli,“ cituje denník China Daily Hao Šiyuana z Inštitútu etnológie a antropológie. „Toto presne je globalizácia. Menej času a priestoru medzi nami a miznúce hranice.“
Džingischán sa skutočne postaral o jeden z prvých fungujúcich obchodných systémov medzi východom a západom. Dôležitá preňho bola aj komunikácia, jeho poslovia boli schopní prekonať aj 400 kilometrov denne. Hoci bol k nepriateľom nemilosrdný vo svojej ríši vládla náboženská sloboda. A zanechal aj iný odkaz. Každoročne si do svojho háremu vyberal niekoľko desiatok panien. O počte „mimoháremových vzťahov“ ani nehovoriac Podľa štúdie z roku 2003 by mohlo jeho gény niesť až 16 miliónov ľudí na svete.


O Džingischánovi

My Mongoli musíme byť jednotní a maťjeden cieľ. Rozvíjať našu krajinu. Spomeňte si na Džingischána a na jeho veľké činy.
Nambaryn Enchbajar, mongolský prezident

Mongolské dobývanie sveta

Démonizovaný na Západe, oslavovaný ako hrdina v dnešnom Mongolsku, Džingischán položil základy pre jednu z najväčších ríš sveta

1162 Narodil sa ako Temudžin vo východnom Mongolsku 1189 Po otcovi prebral úlohu náčelníka – chána kmeňa Chamagov
1206 Zjednotil nomádov a viedol veľký mongolský štát
1213 Dobyl väčšinu severnej Číny
1215 Dobyl väčšinu ríše Čln vrátane dnešného Pekingu
1218–1224 Dobyl Turkistan, Afganistan, vtrhol do Perzie a východnej Európy
1227 Zomrel pri ťažení v Číne

Džingischánove tajné zbrane

Luk
* Zložený z rohoviny, dreva a lepidla zo šliach
* Vystrelený šíp dosahoval rýchlosť až 300 km/h
Traduje sa, že Džingischánov synovec zasiahol terč až do vzdialenosti pol kilometra

Kôň
* Menší ako väčšina plemien, ale povestný svojou rýchlosťou a vytrvalosťou
* Celý rok žil vonku, v zime odhrabával sneh, aby sa dostal k tráve
Podľa Marca Pola jazdci počas dlhých ciest pili krv svojich koní

Autor: (am, REUTERS, ČTK)

 
debata chyba