Ako a kde na Slovensku stráviť dovolenku

O dovolenku na Slovensku majú záujem najmä rekreanti, ktorí si vlastný rekreačný objekt nemôžu dovoliť (mladé rodiny s deťmi, dôchodcovia). Prednosť domácej dovolenke dávajú aj majetnejší ľudia, ktorí sa pre nedostatok času nemôžu venovať pravidelnej údržbe chaty.

28.08.2006 00:50 , aktualizované: 06:34
debata

Ďalšia skupina záujemcov pobyt na chate považuje za doplnkovú dovolenku popri zahraničnej dovolenke. V každom prípade sa blíži záver leta a nastáva obdobie, keď sa v ponukách cestoviek objavujú aj prvé cenovo výhodnejšie pobyty, letná sezóna sa však pre väčšinu slovenských ubytovacích zariadení končí až 15. alebo 30 septembra. Po sezóne totiž možno ušetriť až okolo 500 Sk za osobu za noc. Niektoré pobyty si treba rezervovať dopredu, tak sa začína obdobie, keď si treba minimálne premyslieť, o ktorú lokalitu máte záujem. Ceny sa v súčasnosti pohybujú od 300 do 2 500 Sk za noc v štandardne vybavených objektoch v závislosti od toho, či je v cene plná penzia, polpenzia lebo je ubytovanie bez stravy.

  • Objekty, o ktoré je najväčší záujem

     1. Chaty so štandardnou výbavou ( rodiny s deťmi)

     2. Menšie a menej vybavené chatky (mladí ľudia bez detí)

     3. Rodinné domy (majiteľ býva v objekte aj počas prenajímania) 

     4. Veľké rekreačné objekty (ubytovanie v hotelových izbách alebo v apartmánoch)

Ktoré lokality sú žiadané

Medzi najvyhľadávanejšie oblasti patria Nízke Tatry, Slovenský raj, Slovenské rudohorie, Vysoké Tatry. Vyhľadávané sú aj zahraničnými turistami. Rovnaký záujem o chaty v horách je aj v zimnom, aj v letnom období. Chaty pri vode: zvýšený záujem o ne zaznamenávajú cestovky v lete, v zime je o ne záujem len v prípade, ak sa v ich blízkosti dá lyžovať.

Ceny za prenájom chaty

Chaty sa najlacnejšie prenajímajú mimo hlavnej letnej a zimnej sezóny. Stále drahé počas celého roka sú chaty v blízkosti lyžiarskeho vleku a v zimných strediskách. Čím je chata bližšie k vleku, tým väčšiu sumu za jej prenájom zaplatíte. Do úvahy berie aj vzdialenosť od stravovacieho zariadenia, aká je dopravná dostupnosť, v lete zase to, ako ďaleko je chata od vodnej nádrže, kúpaliska a podobne. Rekreačné objekty sa prenajímajú o to drahšie, čím luxusnejšie je chata vybavená. Pobyt v chate vybavenej napríklad saunou môže byť až 100 percent drahší ako pobyt v takej istej dĺžke v chate, ktorá nemá napríklad teplú vodu.

Dovolenka na Orave

Prečo tam ísť: Ubytovanie si môžete zabezpečiť v obci Podbiel. V prvý deň sa môžete vybrať po náučných chodníkoch na Bielu skalu a Červenú skalu a navštíviť Malé etnografické múzeum v Podbieli. Druhý deň je čas vyraziť na túru do Roháčov. Trasa môže vyzerať takto: presun z Podbiela na chatu Zverovka, potom pešo smerom na bývalú Ťatliakovu chatu a urobiť okruh okolo Roháčskych plies a Roháčskeho vodopádu. Ak sa presúvate autobusom, nezabudnite si pozrieť spoje nazad zo Zverovky do Podbiela, aby ste nezmeškali posledný spoj. Tretí deň: na začiatku pobytu si dohodnite termín splavu a tretí deň pobytu ho aj absolvujte. Neskôr navštívte jazdecký areál, ktorý sa nachádza pri Františkovej hute. Ďalší deň vyhraďte návšteve Oravskej priehrady. Vyberte sa k nej na bicykloch, ktoré si môžete požičať v požičovni v Habovke. Ďalším tipom počas pobytu je návšteva Oravského hradu alebo túra do Oravskej Magury.

Dovolenka v Liptove

Prečo tam ísť: Ubytovať sa môžete v obci Kvačany pri ústí Kvačianskej doliny, jednej z najkrajších slovenských dolín. Pri pobyte neobíďte obec Prosiek, kde začína náučný chodník Kvačianskou a Prosieckou dolinou so zastávkou na Mlynoch Oblazy. Túra trvá zhruba 5 – 6 hodín a bez problémov ju zvládajú všetky vekové kategórie. Pri dovolenke v Liptove rozhodne nevynechajte termálne bazény v Bešeňovej alebo Tatralandii. Históriu Liptova spoznáte v skanzene vo Vlkolínci. Z Vlkolínca sa vyberte smerom na Svätý Kríž, kde stojí jeden z najväčších artikulárnych kostolov v Európe. Ďalší deň si urobte vychádzku do známych Demänovských jaskýň či na vodnú nádrž Liptovská Mara. Odtiaľ je neďaleko do múzea keltskej kultúry Havránok. Ďalší z liptovských skanzenov nájdete v obci Pribylina.

Pár tipov na dovolenku nájdete napríklad na webových stránkach
www.sunflowers.sk
www.skonline.sk
www.slovakiatourism.sk
www.herkules.sk
www.rod.sk
www.limba.sk
www.cestovne-kancelarie.sk

debata chyba