Alpy majú novú atrakciu. Najvyššie položený visutý most v Európe

Chcete sa prejsť po najvyššie položenom visutom moste v Európe? Musíte dôjsť do rakúskeho lyžiarskeho strediska Bad Gastein pri Salzburgu. Oceľový mostík, ktorý meria 140 metrov, sa nachádza vo výške 2300 metrov nad morom. Spoločnosť, ktorá spravuje a prevádzku dráhy v horách, ho otvorila v utorok. Informovali o tom rakúske médiá.

09.12.2009 15:56 , aktualizované: 10.12.2009 09:05
Gastein, most Foto:
V rakúskom lyžiarskom stredisku Bad Gastein je najvyšší visutý most na svete.
debata

Meter široký most vedie z terasy horskej reštaurácie k vysielaču, ktorý je postavený na skale oproti chate na Stubnerkogeli. Návštevníci sa k nemu dostanú po mrežovanej podlahe, pridržiavať sa musia mrežového zábradlia. Most visí na lanách a pri chôdzi sa môže nad bralami rozhojdať. Celá konštrukcia stála asi 14,3 milióna eur.

Podľa šéfa spoločnosti horských dráh Franza Schafflingera bude nový visutý most prístupný celý rok. Na myšlienku vybudovať takúto lávku ho vraj priviedli samotní návštevníci strediska, ktorí sa vždy s trochou bázne rozhliadali po krásnych scenériách vrcholkov. „Najskôr som povedal len tak zo žartu: urobme si teda visutý most,“ povedal šéf firmy.

Je presvedčený o tom, že most obohatí lyžiarsky región Amade. Verí, že priláka do hôr ďalších návštevníkov. Zhruba 30 percent ľudí, ktorí sem v zime prichádzajú, nie sú totiž lyžiari. Pre nich by sa okrem ponuky kúpeľov mohol stať most vítanou atrakciou.

debata chyba