Hor sa na lyže. Na Štrbskom Plese otvárajú lyžiarsku sezónu

Na Slovensku sa v utorok začne tohtoročná lyžiarska sezóna. Tradične ju otvoria v stredisku Park Snow Štrbské Pleso. Počas týždňa spustia vleky aj na ďalších miestach, povedali oslovení zástupcovia centier zimných športov. Sezónu v najväčších strediskách spustia neobvykle neskoro, naposledy sa v decembri začalo lyžovať v roku 2002.

14.12.2009 16:23 , aktualizované: 15.12.2009 07:13
Tatry, lyžovačka, lyžovanie, lyže Foto:
Tatry, lyžovačka, lyžovanie, lyže
debata

„Na Štrbskom Plese spustíme dve zjazdovky, Interski a Esíčko, na svahoch máme 70 centimetrov technického snehu,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Park Snow Lenka Maťašovská. Majitelia stredísk mohli začať s technickým zasnežovaním až po výraznejšom ochladení v predchádzajúcich dňoch. Na Štrbskom Plese bude stáť celodenný lístok počas prvého dňa lyžovačky euro (30 korún), počas víkendu tam spustia aj večerné lyžovanie.

Do konca týždňa by sezónu mali otvoriť aj v ďalších strediskách. Spoločnosť Park Snow napríklad spustí v piatok vleky na Donovaloch a Veľkej Rači, rovnako sa začne lyžovať napríklad v Tatranskej Lomnici či Ždiari. Strediská majú väčšinou na svahoch technický sneh, prírodného snehu napadlo zatiaľ len niekoľko centimetrov.

Lyžovačku na niekoľko dní umožnili v tejto sezóne vrtochy počasia už aj v októbri. Časť stredísk vtedy spustila vleky po náhlom ochladení, kedy na niektorých miestach napadlo nečakane veľa snehu.

Tohtoročná lyžovačka by mala vyjsť oproti predchádzajúcim sezónam lacnejšie. Majitelia stredísk znížili ceny za skipasy o 15 až 20 percent. „Podnikatelia pripravili výhodné balíčky služieb, vo Vysokých Tatrách ceny pri ubytovaní a lyžovaní klesnú až o jednu tretinu,“ uviedol riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Majitelia stredísk sa začiatkom decembra obávali, že do Vianoc sa sezónu nepodarí pre vysoké teploty vôbec spustiť. V uplynulých rokoch pritom lyžovačka začínala rekordne skoro. Vlani sa lyžovalo od 22. novembra, rok predtým od 10. novembra. Práve sezóna medzi rokmi 2007 a 2008 bola dokonca historicky vôbec najdlhšia, keď sa vo Vysokých Tatrách lyžovalo až 184 dní.

Podľa meteorológov by chladné počasie v krajine malo počas najbližších dní vydržať, dokonca by sa malo postupne ďalej ochladzovať. Už počas víkendu by ani denné teploty nemali vystúpiť nad nulu.

debata chyba