Nairobi - mesto dvoch tvárí, bohatstva i chudoby

Nairobi má medzi africkými mestami postavenie metropoly. Spisovateľ Silvester Lavrík tvrdí, že hlavné mesto Kene má dve tváre. Tá moderná, podobná európskym veľkomestám, stojí v protiklade k tej druhej, tvorenej veľkými chudobnými slumami na okrajoch Nairobi.

11.01.2010 12:00 , aktualizované: 18:12
Nairobi Foto:
Nairobi
debata

1. Mesto bohatstva aj chudoby

Centrum mesta reprezentuje aj pre našinca zrozumiteľnú verziu hlavného mesta krajiny. Nájde tu štvrte s bankami, hotelmi, správnymi úradmi a obchodnými centrami, bulvármi aj parkami. V jeho tesnej blízkosti sú však štvrte, v ktorých má cudzinec pocit, že sa ocitol v inej dobe a na inom kontinente. A na okraji stoja jedny z najväčších a najchudobnejších slumov na svete. Na pahorkoch možno vidieť nad mestom vilové štvrte s nádhernými parkami, diplomatickú štvrť a nádhernú botanickú záhradu.

2. Ulica bankárov

Bank Street je nairobský ekvivalent Bank Street v New Yorku. Je tu však niekoľko rozdielov, viditeľných už na prvý pohľad. A to nehovorím len o strihu a značkách limuzín a oblekov, ktoré sa po nej pohybujú. Celá Afrika je kontinent plný klimatických, kultúrnych a ekonomických kontrastov vyskytujúcich sa nielen vedľa seba, ale aj vo vzájomnom prelínaní. V uliciach Nairobi môžete navyše stretnúť vládnych agentov, ktorí majú na hrudi i na chrbte veľké cedule ponúkajúce každému, kto sa stretol s korupciou, právnu pomoc. Priznám sa, že som dosť dlho striehol, či sa pri nich niekto nepristaví. Bezvýsledne.

3. Svetový nápoj

Kola a kvety sú fenomény, s ktorými sa v Nairobi stretnete na tých najneočakávanejších miestach. Stačí, aby troška popršalo a v čase monzúnu vyrašia, vypučia a rozkvitnú doslova z prachu. Takisto pouličný predaj orieškov, dáždnikov, zrkadiel, mopov, ale aj menších kusov nábytku priamo na uliciach a križovatkách mnohoprúdoviek, sú úplnou samozrejmosťou od skorého rána do hlbokej noci. No a ak kolu vnímame na jednej strane ako úplne „prefláknutý“ symbol všade prenikajúcej globalizácie, na druhej strane treba priznať, že rozkolísanému žalúdku cestovateľa vyplašenému všemožnými neznámymi chuťami prináša vítanú úľavu v podobe predvídateľného a spoľahlivo účinkujúceho nápoja.

4. Modlenie na tráve

Modlenie v mestskom parku je takou bežnou súčasťou multikultúrnej africkej spoločnosti, že jediný, kto by proti tomu mohol a chcel protestovať, je pravdepodobne tráva, ktorú domáci pritom veru nijako nešetria. Hoci na tomto zábere majú veriaci jednej z reformovaných kresťanských cirkví hlavy sklonené v hlbokom rozjímaní, väčšinu svojej bohoslužby odspievajú, a teda aj – odtancujú. A to si tráva odskáče v plnom rozsahu.

5. Zmes štýlov

Parlament vykúkajúci medzi palmami je architektonickou dominantou kenského hlavného mesta a hoci na tomto zábere pripomína svojou siluetou kokosovú palmu len vzdialene, inšpirácia jej tvorcov prírodnými motívmi je zrejmá. Celé mesto je z architektonického hľadiska zmesou štýlov, ktoré čerpali zo západnej modernej architektúry rovnako ako z arabskej či východoázijskej kultúry. Len domáce architektonické vplyvy, ak nerátame vnímavosť tvorcov k neodolateľným „prírodným silám“, akosi absentuje. Ak, pravda, nerátame chatrče z plechu, zo sudov od asfaltu v slumoch.

6. Nedocenená práca

Predavač kvetov znie na prvé počutie ako lákavá a romantická profesia. Muž na tejto fotografii je však skôr neprehliadnuteľným dokladom toho, že ľudská práca je na africkom kontinente ešte stále málo cenená.

7. Nevyspytateľní žoldnieri

Vojaci sú pýchou a výkladnou skriňou každého autoritatívneho štátu. V Keni sú vojaci skôr v polohe nevyspytateľných žoldnierov, ktorí sú lojálni len a práve svojim predstavám o cti, práve a dobre. V jednej chvíli dokážu byť chápaví a tolerantní, aby vzápätí vymysleli taký problém, pre ktorý ste vy a vaše vozidlo ohrozením integrity krajiny. Drobný bakšiš ich kritickú mienku o vašej osobe, pravdaže, vie napraviť, no ako sa im potom dá veriť, že domácich a návštevníkov dokážu ochrániť trebárs pred banditmi potulujúcimi sa v buši či pobrežnom pralese?

debata chyba