Jánošíkov chotár láka lyžovačkou

Sneh ju robí rozprávkovo krásnou. Poprikrýva stromy, skaly, cestu aj zábradlie popri nej. Pri veľkolepej vstupnej bráne do Vrátnej doliny cez Tiesňavy sa zvuk topánok, ktoré vŕzgajú v bielej perine, vrýva do uší. Prehluší ho Vrátňanka, ktorá si vo vápencovom brale hĺbi cestu a zurčí cez kaskády. Voda a vietor - živly, ktoré stáročiami tvorili to, čo priťahuje turistov do jednej z najkrajších horských dolín v zime aj v lete.

14.01.2010 13:41 , aktualizované: 15.01.2010 20:30
Lyžovačka Foto:
Lanovka do Snilovského sedla premáva cez víkendy.
debata

Zvláštne útvary dolomitových brál vykreslia postavu modliaceho sa mnícha či dvojhrbú ťavu. Za jedným z najfotogenic­kejších miest sa v diaľke črtá vybielený hlavný hrebeň Malej Fatry s Chlebom. Ten však zbiera prírodný sneh na jarnú lyžovačku až do neskorého apríla.

Paseky aj pre náročných lyžiarov

Lyžiarsku sezónu odštartoval vo Vrátnej, ktorá patrí medzi slovenských sedem lyžiarskych stredísk s najvyšším hodnotením, umelý sneh. Začala sa tradične na Pasekách so štvorsedačkovou lanovkou, kde je zjazdová trať dlhá 1 550 metrov. Postupne sa pridali ďalšie vleky, prevádzkovateľ strediska sa snaží zasnežiť tiež zjazdovku na Poludňovom Grúni. V súčasnosti je v prevádzke štvorsedačka, dva vleky a nábehový pás v detskej škôlke.

„V stredu, piatok a sobotu je na Pasekách v prevádzke aj večerné lyžovanie. Máme 50 centimetrov snehu a veľmi dobré podmienky,“ uviedol Martin Dubecký zo strediska Vrátna Free Time Zone. Cez víkendy premáva kabínková lanovka do Snilovského sedla. Spolu disponuje stredisko 18 zjazdovkami s celkovou dĺžkou 15 kilometrov, 13 vlekmi a 2 lanovkami, detskou zónou a ďalšími atrakciami.

Na Pasekách premáva 4-sedačková lanovka a... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Lyžovačka Na Pasekách premáva 4-sedačková lanovka a ďalšie vleky pri príjazdových tratiach s dĺžkou 3,3 km.

Lyžiarsky svah Paseky si nesie názov z minulosti, keď sa tam pásli ovce. Z pasienkov dobytka sa stali Paseky pre lyžiarov, kde je detská škôlka, sánkarský areál, ale najmä svah aj pre pokročilých a veľmi dobrých lyžiarov či snoubordistov. Dubecký potvrdil, že doteraz si horná časť svahu zachovala pomenovanie Rusnačka. V ostrejšom úseku, kde bol ťažší prístup, pásli ovce Rusnáci, ktorí boli na ťažšie podmienky zvyknutí.

Gavurky najmä pre deti a začiatočníkov

Sezóna sa v decembri začala na Gavurkách, v stredisku v širšom centre Terchovej. Je vhodné najmä pre začiatočníkov, na sánkach či klzákoch si užijú aj nelyžiari. Na svahu premávajú dva vleky dlhé 350 metrov, z ktorých je pri dobrom počasí vidieť dominantný skalnatý masív Rozsutec. Možno aj Gavurky boli kedysi horskými pastvinami. V zime však na svah vychrlia delá snehové vrstvy, aby dohnali skúpu nádielku zimy. Tá si s prevádzkovateľmi stredísk robí, čo chce a teplými dňami a občasnými dažďami topí bielu prikrývku. Tá je však v súčasnosti s návratom mínusových teplôt dostatočná, technicky zabezpečená, po vianočných sviatkoch a Silvestri však ubudlo zo zimných stredísk lyžiarov. Tie teraz čakajú, či sa vrátia po vlaňajšku stratení poľskí turisti.

„Snehu máme asi 40 centimetrov a veľmi dobré podmienky. Vleky fungujú a každý deň aj večerné lyžovanie. Len ľudí je po sviatkoch menej. Uvidíme, či prídu poľskí návštevníci, keď budú mať prázdniny,“ hovorí Jozef Mičo zo strediska Ski Gavurky. Väčšina prevádzkovateľov v tejto sezóne znížila ceny lyžiarskych lístkov v priemere o 15 percent. Hotely, penzióny a chaty zasa ponúkajú k ubytovaniu skipasy zadarmo.

Aj zimná turistika, ale s rešpektom

V Snilovskom sedle sa zatiaľ nelyžuje, lokalita... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Lyžovačka V Snilovskom sedle sa zatiaľ nelyžuje, lokalita nemá technické zasnežovanie.

Aktuálne možnosti ubytovania sa návštevníci Terchovej a Vrátnej doliny dozvedia v Turistickej informačnej kancelárii v centre Terchovej. Mária Stráska z kancelárie potvrdila, že nie je problém s ubytovacími kapacitami. Okrem toho sa v centre návštevníci dozvedia aj o možnostiach zimnej turistiky v oblasti. V Krivánskej Malej Fatre je v zimnom období vytyčovaných 35 kilometrov zimných ciest, lyžiarskych túr a zjazdoviek.

„Prejsť sa dajú aj Dolné Diery, všetko závisí od podmienok aj množstva snehu. Keď sú dobré, môžu ísť napríklad turisti od hotela Diery do Štefanovej,“ povedala Stráska. Popri ceste cez Tiesňavy alebo od chaty Vrátna sa dá za pohodových 45 minút cez les prejsť k chate na Poludňovom Grúni. Z vysokohorských túr je najznámejšia zo Snilovského sedla po hrebeni cez Chleb na Poludňový Grúň. Vo Vrátnej je možné si objednať aj skialpinistického vodcu. To, čo je v lete jednoduché, sa v zime zdoláva ťažko. Kvalitná obuv, mačky, výstroj, oblečenie a rešpekt k horám, na to by nemal zabudnúť žiadny z turistov.

debata chyba