Stonehenge a Machu Picchu sú najohrozenejšie, devastuje ich nával turistov

Turisti, ktorí si chcú pozrieť pamiatky ako Stonehenge alebo Machu Picchu, by sa mali poponáhľať. Podľa britského magazínu Wanderlust totiž práve tieto destinácie patria medzi najohrozenejšie na svete a ich kúzlo sa pomaly vytráca.

14.01.2010 13:48 , aktualizované: 18.01.2010 09:30
Machu Picchu Foto:
Machu Picchu
debata

Slávny kamenný pamätník Stonehenge v južnom Anglicku zažíva už dlhé roky ohromné návaly turistov. Na mieste ich v súčasnosti víta preplnené parkovisko a známe megality majú možnosť vidieť len zo vzdialeného výhľadu.

Posvätná pevnosť Inkov Machu Picchu v Peru na tom nie je oveľa lepšie. Denne sem zamieri až 2500 návštevníkov a miesto je takmer nemožné ochrániť od postupného chátrania. Všadeprítomné smeti sú dôkazom úpadku tohto komplexu chrámov a terasovitých záhrad v nadmorskej výške 2300 metrov.

Medzi ďalšie pamiatky, na ktorých sa nepriaznivo podpisuje veľká popularita, zaradil Wanderlust aj púštne údolie Vádí Rúm v Jordánsku. Na nelichotivom zozname figuruje tiež mesto Timbuktu v severnom Mali, ktoré stále viac ohrozuje rozširujúca sa púšť a kde vlani členovia al-Kájdy zabili britského turistu.

Stonehenge Foto: thousandthingstodo.net
Stonehenge Stonehenge

Medzi ohrozenými pamiatkami je aj čínske mesto Jang-šuo, kúpeľné stredisko Tulum v Mexiku či indické mesto Džaisalmér, známe svojou rozľahlou pieskovcovou pevnosťou a zvlnenými piesočnými dunami.

Namiesto týchto destinácií odporúča magazín pre zmenu navštíviť menej frekventované oblasti ako napríklad už stabilnejšie Zimbabwe, ktoré ponúka prírodné parky s voľne žijúcou divou zverou. Aj severovýchodné Thajsko či Madagaskar sú v roku 2010 výhodnou voľbou pre cestovateľov, ktorí neplánujú veľké výdavky, uviedol Wanderlust.

debata chyba