V Ríme určili koňom, ktoré vozia turistov v kočoch, 'pracovnú dobu'

Životný údel koní, ktoré deň čo deň ťahajú ťažké kočiare a vozia turistov po Ríme, sa vraj zlepší. V talianskej metropole totiž v pondelok vstúpilo do platnosti niekoľko nových pravidiel v prospech týchto zvierat. Kone tak budú smieť pracovať maximálne osem hodín denne a nesmú už ťahať ťažké koče do strmých kopcov. Informovali o tom talianske médiá.

23.02.2010 10:06 , aktualizované: 24.02.2010 09:14
kôň, Rím Foto:
Atrakcia pre turistov, prechádzka v kočiari ulicami Ríma, má dostať nové pravidlá.
debata

Po zmene v tejto oblasti už dlho volali ochrancovia zvierat. K roz­hodnutiu mesta prispel aj nárast dopravných nehôd, na ktorých sa podieľali drožkári.

Podľa nových nariadení nesmú kone ťahať koče, ktoré bežne vážia okolo 800 kilogramov, do strmého kopca a všetky kočiare musia mať identifikačnú poznávaciu značku, aby sa dal v prípade porušenia nariadení ľahšie vyhľadať previnilec.

Už v minulosti platilo nariadenie, že kone majú v lete medzi jednou a piatou hodinou popoludní odpočívať, drožkári však toto pravidlo často obchádzali. Teraz ich však čakajú prísnejšie kontroly. K zlepšeniu života koní v Ríme majú prispieť aj pravidelné inšpekcie veterinárov, ktorí budú náhodne vyberať kone a prezrú ich priamo v uliciach Ríma.

Radikálni ochranári zvierat napriek tomu označili uvedené opatrenia za nedostatočné, žiadajú totiž úplné zrušenie tejto turistickej atrakcie. Smog a hluk na uliciach je podľa nich týraním koní.

„Nepoľavíme, kým kone s kočiarmi nedostaneme z ulíc preč. Je neuveriteľné, že ešte v roku 2010 musia kone v Ríme ťahať ťažké koče,“ uviedol Walter Caporale z talianskeho spolku na ochranu zvierať Animalisti Italiani Onlus.

debata chyba