Turistov do akvaparkov v zime prilákalo počasie aj zľavy

Nepriaznivé počasie, ale aj zľavnené balíky služieb, prilákali počas zimnej sezóny do niektorých akvaparkov viac turistov ako vlani. Na severe Slovenska zaznamenali oproti začiatku minulého roka návrat Poliakov, v ďalších regiónoch využívajú termálne bazény celoročných kúpalísk okrem domácich návštevníkov najmä českí turisti. Vyplýva to z ankety medzi prevádzkovateľmi týchto zariadení.

07.03.2010 11:02
Aquapark Foto: ,
K letu patrí neodmysliteľne voda. Tú si návštevníci do sýta úžili aj v seneckom akvaparku.
debata

Mierne zvýšenie počtu návštevníkov zaznamenali napríklad v AquaCity Poprad. Podľa Alexandry Gromovskej z marketingového oddelenia strediska ľudí pribudlo pre nepriaznivé počasie a nedostatok prírodného snehu na niektorých zjazdovkách. „Myslím, že sa počasie na návštevnosti odrazilo, nemáme zatiaľ vyhodnotené štatistiky, ale sezóna bola lepšia ako vlani,“ uviedla Gromovská. Najviac turistov podľa nej prišlo okolo Vianoc a ďalší v uplynulých týždňoch počas jarných prázdnin.

Vyšší počet návštevníkov oproti slabej minuloročnej sezóne očakávajú aj v Thermal parku Bešeňová. „Vrátili sa Poliaci,“ povedala pracovníčka strediska Anna Škultétyová. Bazény v Bešeňovej prilákali väčšinou zahraničných rekreantov, okrem Poliakov to boli najmä Česi. Zariadenie denne využíva okolo 1500 ľudí.

Návrat Poliakov a medziročné zvýšenie počtu návštevníkov hlási aj akvapark v Oravici neďaleko Trstenej. „Je to horšie ako v roku 2008, ale lepšie ako v minulej sezóne,“ povedal spolumajiteľ strediska Juraj Choma. „Nebyť toho, aby chodili Poliaci, tak veľmi ťažko by sme zháňali klientov,“ dodal. V zime stredisko s kapacitou 1500 ľudí využije denne okolo 500 záujemcov. Podobne ako aj iné akvaparky ponúkajú návštevníkom zľavy na lyžovačku.

Rovnaký, možno mierne vyšší počet návštevníkov v zimnej sezóne očakávajú aj v Podhájskej v okrese Nové Zámky, ktorá je obľúbeným miestom pre rekreantov z Čiech. V niektorých dňoch je spoza rieky Moravy viac ako polovica všetkých návštevníkov. Pokles počtu rekreantov hlási naopak Akvapark Senec a tiež akvapark Tatralandia na Liptove.

Podľa hovorcu strediska Miroslava Parobeka je návšteva Tatralandie v zime skôr doplnkovou aktivitou po lyžovačke a na rozdiel od niektorých ďalších termálnych kúpalísk s celoročnou prevádzkou pri zlých podmienkach na lyžovačku sa znižuje počet návštevníkov.

debata chyba