Dnešný Egypt: Návrat do doby faraónov, alebo monštruózny gýč?

Mohutné staroveké stĺpy s hlavicami v podobe lotosových kvetov alebo papyrusu. Tak vyzerá priečelie budovy egyptského najvyššieho súdu, ktorá má svojím vzhľadom pripomínať chrám z obdobia faraónov.

08.03.2010 10:05
Egypt, Káhira Foto:
Budova Najvyššieho súdu v Káhire.
debata

Bola postavená v roku 2000 a patrí k posledným príkladom novej vlny v egyptskej architektúre, ktorá sa inšpiruje stavbami dávno zaniknutej civilizácie.

Egyptská vláda už nechala postaviť niekoľko budov v tomto neofaraónskom slohu. „Chceli sme dizajn, ktorý zdôrazní Egypt. Nedá sa na to pozrieť a nemyslieť na Egypt,“ hovorí Dia Din Ibrahim, ktorého firma projektovala vládnu budovu na jednej z hlavných tried v Káhire.

Tento trend sa nerealizuje iba v architektúre­. Mnoho štátnych spoločností používa logá so staroegyptskými symbolmi, po egyptských vládcoch sú pomenúvané ulice a námestia.

Súčasné snahy o napodobenie skoršie slávy Egypta majú však v krajine mnoho kritikov. Medzi nich patrí aj architekt Umar Faruk. Tieto budovy považuje za monštruózne gýče, ktoré sa hodia skôr do Las Vegas ako do Káhiry. „Vyzerá to ako divadelné kulisy a nie ako architektúra. Snažia sa zaujať štýlom, ktorý nemá nič spoločného s našimi zvykmi, s naším životom,“ hovorí Faruk, ktorý je žiakom Hasana Fasího, jedného z najslávnejších egyptských architektov.

„V minulosti mali tieto formy svoj význam. Ten však už stratili, keď čas faraónov nahradila éra kresťanských práva Koptov a islamská kultúra,“ dopĺňa ho Alí Gabr, ktorý vyučuje architektúru na káhirskej univerzite.

Súčasná záplava „starovekých“ budov nie je prvým pokusom egyptských architektov o obnovenie stavebného slohu faraónov. Po získaní samostatnosti od Británie v roku 1922 bolo v tomto okázalom štýle postavená napríklad železničná stanica v Gíze alebo mauzóleum národného vodcu Saada Zaghlúla v Káhire.

Vtedy sa však tento sloh, ktorý mal zdôrazniť odklon Káhiry od európskej architektúry, uplatnil len na niekoľkých budovách. Ďaleko viac sa rozšíril islamský stavebný sloh, ktorý vytváral tehlový ráz mesta, typický pre Káhiru v stredoveku.

Návratom k stavbám z éry faraónov sa egyptská vláda zároveň snaží prekonať náboženské rozdelenie krajiny, ktoré v minulosti niekoľkokrát prerástlo do sektárskeho násilia. Viac ako 90 percent zo 73 miliónov Egypťanov vyznáva islam, zvyšok obyvateľov sú kresťania. Staronový architektonický sloh tak má prezentovať národnú jednotu, ktorá nie je ovplyvnená žiadnym vyznaním.

debata chyba