Jar privítajú s Morenou, pštrosom a megakraslicou

Chýba tu už len jediná vec. Už vanie pach konského hnoja, kohúty prehlušujú jeden druhého, emu pobehujú sem a tam, vyskočilo slnko a zazubilo sa na celý zverinec Bertrama Betáka pri Kráľovej nad Váhom. Už len aby sa to tu zelenalo a farma Humanita môže podávať svoj protistresový liek.

25.03.2010 09:33
humanita
Bertram Beták ponúka na svojej farme odpočinok a únik z každodenného stresu. Pestrý program pripravil na Veľkú noc pre deti.
debata

Sezónu začnú na Veľkú noc. Pre deti pripravila farma trojdňový program, ktorý sa začne na Veľký piatok. „Budú sa maľovať vajíčka, vymaľujeme asi jedno alebo dve pštrosie vajcia. Deti si môžu vyskúšať pletenie korbáčov a na záver privítame jar. Zapálime Morenu a hodíme ju do Váhu,“ naznačil majiteľ farmy Beták. V posledných rokoch pri malom háji za dedinou vytvoril niečo ako malú súkromnú zoo.

Areál lemujú hravé príbytky ako z rozprávky – vysoké, úzke, niektoré krivé, obité drevom a vykúkajú z nich desiatky očí známych aj menej známych stvorení. Beták prezrádza, že chová už vyše 60 druhov zvierat, každú chvíľu pribudnú nové prírastky. V teráriu je to mláďa kajmana, vonku sú zas hore pupkom vyvalené medvedíky čistotné.

O každom zvierati farmári vedia povedať nejakú zaujímavosť. Napríklad emu je podobný strake. „Láka ho všetko ligotavé. Keď sme robili plot, tak nám chcel žrať klince,“ s úsmevom dodáva Beták. Spomenul si na príhodu jedného austrálskeho cyklistu, ktorého celý čas naháňal emu, a až keď zosadol, pochopil, že veľkému vtákovi išlo len o lesklý bicykel.

Práve teraz je najlepší čas kochať sa pohľadom na ligotavé pávy. Blíži sa čas párenia a samce sú v najlepšej forme. Kde-tu sa mihne ďalšia rarita – páv albín. Ešte je mladý, a tak majiteľ zatiaľ netuší, či je to samec alebo samica. Samčie perá totiž dorastú až po troch rokoch.

Ťava, ktorá sa na farmu dostala v biednom stave pred asi rokom, je na tom už oveľa lepšie. Farmár ju kúpil od cirkusantov, ktorí s ňou síce boli u košického veterinára, no aj tak si nevedeli dať s ňou rady. Bola vychudnutá, čoho dôkazom bol aj fakt, že nemala ani jeden hrb. A to je ťava dvojhrbá.

Farma je otvorená každý deň aj cez víkendy pre každého. Náhodní návštevníci nemusia platiť vstupné, keď sa chcú prísť len pozrieť a nabiť svoje baterky v oáze divočiny. Hneď za vstupom je malá schránka na dobrovoľné príspevky. Za vozenie sa na koni sa však už predsa len niečo platí – 70 centov za jedno kolo, alebo 9 eur za hodinu jazdy na koni.

Farmár je príjemný človek, s ktorým sa dobre debatuje, keď má vôbec čas. Nemožno prehliadnuť jeho hrubé stvrdnuté ruky. Je to zručný rezbár a pre niektorých ľudí istotne aj zdroj inšpirácie. Asi každý návštevník mu totiž kladie otázku, ako to všetko stíha? „Nejako už len musím…“

debata chyba