Dunajec láka tisíce turistov

Mokrý junák. Takto oslovujú Dunajec pltníci už od čias, keď do ďalekého Baltu splavovali ich predchodcovia drevo. V päťdesiatych rokoch 20. storočia ich však začala vytláčať lacnejšia železnica. Zdalo sa, že pltníctvo upadne do zabudnutia. Dnes však po Dunajci opäť premáva viac ako pol stovky pltí.

22.04.2010 15:13
Pltníci, Dunajec, plť, plte Foto: ,
Na Dunajec v sobotu po prvý raz v tomto roku vyplávali pltníci s turistami.
debata

Keď prirátame aj poľských pltníkov, je ich oveľa viac. Často sa plavia za sebou v kolóne v tiesňave Pienin vyhĺbenej Dunajcom. Pltníctvo je od apríla do októbra hlavným zdrojom príjmov tunajších obyvateľov.

Turistická atrakcia

Sezóna sa na Dunajci začne tradičným posvätením pltí a odomykaním vôd Dunajca v sobotu 24. apríla. Plavba na pltiach je dnes najpríťažlivejšou turistickou atrakciou Pienin, aj keď ako atrakcia vznikla už v roku 1885. Plavba sa začína v Červenom Kláštore či pri obci Majere a končí pri dedine Lesnica. Spočiatku je pokojná, neskôr však plte rozhýbu pereje, dostávame sa aj do najužšieho miesta, širokého síce iba 10 metrov, hĺbka vody tu však dosahuje až 12 metrov.

Povesť hovorí, že na tomto mieste Juro Jánošík prijímal uchádzačov medzi svojich hôrnych chlapcov. Dostal sa medzi nich len ten, kto Dunajec dokázal preskočiť. Preto sa tento úsek nazýva Jánošíkov skok. Návštevníci sa na deväť kilometrov dlhej plavbe trvajúcej približne osemdesiat minút dozvedia aj o prameni lásky, z ktorého, ak sa napijete, do roka sa ocitnete v manželstve. Na otázku, čo sa stane, ak v ňom už ste, pltník odpoveď nepoznal.

Okrem pohľadov na poľské Tri koruny pltníci v goralských krojoch rozpovedia aj ďalšie povesti. Jednou zo zastávok je aj Storočný prameň. „Ten, kto sa z neho napije, bude sto rokov žiť,“ dozvedáme sa. A prečo sa skalné veže volajú Sedem mníchov, vysvetlí pltník ďalšou historkou. „Sú to hriešni skamenelí mnísi. Zakrádali sa totiž k mníške, ktorej siluetu videli na druhej strane koryta rieky.“ A hneď upozorňuje, nech páni zaženú hriešne myšlienky, aby neskončili ako tí úbožiaci v legende. Pltníci však nečastujú turistov len povesťami. Približujú aj históriu pltníctva, oboznamujú so živočíšnou, ale aj rastlinnou ríšou okolitej krajiny.

Celý úsek možno prejsť popri Dunajci aj peši či na bicykloch, ktoré sa dajú požičať v Červenom Kláštore. Prielomom vedie turistický chodník, ktorý je zároveň náučnou trasou. Ak chcete zažiť adrenalín, vymeňte vlastné nohy či plte za raft, ktorý si možno rovnako požičať. Ten, kto nie je zdatným vodákom, mal by si zabezpečiť aj inštruktora, pretože vody Dunajca bývajú zradné.

Červený Kláštor

Obec a kláštor s rovnakým názvom – Červený Kláštor založili v 14. storočí kartuziáni. V 18. storočí už však patril mníchom s pustovníckym spôsobom života – kamaldulom. Najznámejším z nich bol „lietajúci mních“ Cyprián. Podľa povesti preletel na vlastnoručne zostrojených krídlach z vrcholu Troch korún a pristál na lúke pri kláštore. Obvinili ho z bosoráctva a chceli ho upáliť. Nakoniec však spálili len jeho krídla. Vynikal vedomosťami z oblasti medicíny, farmácie a botaniky. Ostal po ňom objemný herbár s 265 liečivými rastlinami z oblasti Tatier. Kamalduli boli veľmi pracovití a vzdelaní. Priamo v kláštore založili lekáreň. Dnes je tu múzeum približujúce históriu, život mníchov a vzácne pamiatky z Červeného Kláštora, kláštorná lekáreň a kostol s pôvodným zariadením. Pred kláštorom je chránený areál Pieninské lipy. Niektoré stromy majú obvod až 6 metrov a sú obľúbeným miesto oddychu a piknikov turistov.

Ďalšou z atrakcií obce je most, na stavbu ktorého sa čakalo viac ako deväťdesiat rokov. Dnes spája poľskú obec Romowce Nine a Červený Kláštor. Už v roku 1914 požiadala samospráva poľskej obce nadriadené orgány o výstavbu mosta cez Dunajec, keďže tamojší obyvatelia nemali nijaké spojenie so svetom. Postavili ho však až v roku 2006. Cyklisti a peší sa tak môžu bez problémov a dlhej obchádzky dostať z jednej krajiny do druhej. Na túru napríklad na Tri koruny tak už netreba chodiť cez Spišskú Starú Ves či Lesnicu.

Pieninské naj…

  • Pieninský národný park je najmenším parkom s rozlohou iba 3¤750 ha
  • Najvyšším vrchom sú Tri koruny na poľskej strane (982 m)
  • Prielom Dunajca je najväčším prielomom v strednej Európe, má dĺžku 8,5 km a výšku 400 m
  • Hĺbka vody sa pohybuje od 50 cm do 12 metrov

Čo nájdete v okolí

  • Haligovské skaly, ktoré sú komplexom vápencových skál a sutín so vzácnou flórou a faunou
  • Jezersko je malá obec s asi sto obyvateľmi, ktorá vznikla začiatkom 17. storočia a dodnes sú tu zachované zrubové domy
  • Osturňa je známa svojimi krásnymi goralskými domčekmi, ale aj tým, že sa tu dodnes bežne nosí goralský odev

Užitočné informácie

  • Sezóna na Dunajci sa začína 15. apríla a končí sa 31. októbra, plaviť sa možno denne od 9. do 17. hodiny
  • Cena lístka: 10 eur pre dospelých, polovicu zaplatia deti, mládež a dôchodcovia
  • Dunajec sa dá splavovať aj na rafte či kanoe, ktoré si možno požičať v Červenom Kláštore
  • Po skončení plavby sa späť do Červeného Kláštora dá dostať pešo či na bicykli náučným chodníkom popri rieke, na kočoch k chate Pieniny v Lesnici a odtiaľ mikrobusom
  • Ubytovať sa možno v hoteloch, penziónoch, chatkách či kempingu s pohľadom na Tri koruny
  • Otváracie hodiny v múzeu: apríl, máj, september a október od 9. do 17. h, od júna do augusta od 8. do 20. h, vstupné: dospelí 3 eurá, žiaci, študenti a dôchodcovia zaplatia euro, dôchodcovia dve eurá
debata chyba