Terchová: Menej turistov aj v zime

Malý záujem o týždňové pobyty, turisti dali prednosť najmä jednodňovým návštevám či predĺženým víkendom v Malej Fatre. Nevrátili sa ani poľskí turisti. Majiteľ hotela Diery pri vstupe do známej skalnej tiesňavy s vodopádmi Jánošíkových dier Ladislav Hanuliak pocítil, že tohtoročná zimná sezóna bola ešte horšia ako vlani.

29.04.2010 14:18 , aktualizované: 30.04.2010 22:00
Terchová, Jánošík Foto: ,
Terchová je pod dohľadom svojho slávneho zbojníckeho rodáka Juraja Jánošíka. Antikorová socha je pred vstupom do Tiesňav.
debata

„Samozrejme, že sme znižovali aj ceny ubytovania, ale ani to nepomôže,“ hovorí podnikateľ. „Myslím si, že táto zima bola ešte horšia ako vlani, aspoň ja som to pocítil. Pokles pri ubytovaní bol minimálne o 10 až 12 percent. A to pocítili aj poskytovatelia ubytovania v súkromí. Najvyhľadávanejšie sú samostatné chaty,“ dodal Hanuliak, ktorý je tiež šéfom Združenia turizmu Terchová. Podľa neho poľskí aj ruskí turisti podporovaní zľavami v Rakúsku okúsili kvalitu a množstvo zjazdoviek v Alpách a teraz je problém dostať ich späť na Slovensko. „A povedzme si to na rovinu, Alpy sú Alpy. Poliaci sa minulý rok zľakli našich cien, že sú vyššie a skúsili niečo iné, lepšie. My nemôžeme konkurovať alpským strediskám, pretože tá nadmorská výška a kvalita je kdesi inde, ako je to u nás.“ Veľmi malý záujem bol o týždňové pobyty, čo sa podľa neho nezmení ani po ďalšie roky. A to aj napriek nižším cenám či rôznym akciám, pri ktorých sa popri ubytovaní ponúkali za výhodné ceny k pobytu aj skipasy do lyžiarskeho strediska vo Vrátnej.

Lepšia ako zimná bola minulý rok letná sezóna. „Mal som pocit, že letná sezóna vlani bola lepšia ako zimná, minimálne bola taká ako rok predtým,“ mieni Hanuliak. Vrátna má 260 kilometrov značených cykloturistických trás, ktoré sú príjemné a zvládnu ich aj menej zdatní návštevníci, ale na svoje si prídu aj nároční turisti. Terchová navyše na letnú sezónu pripravuje každý rok veľa podujatí, mnohé sú typické pre región a lákajú tisíce návštevníkov. Začína majstrovstvami v kosení, pokračuje festivalmi, známymi Jánošíkovými dňami, koncertmi, poľovníckymi dňami, športovými podujatiami.

Aj v lete však prevažujú víkendoví turisti. Hanuliak si nemyslí, že by Slováci zvýšili záujem o domáce dovolenky. „Na dovolenku chodia tí, čo majú zamestnanie. Tí určite majú prostriedky na to, aby išli na domácu dovolenku. Prešli sme veľtrhy cestovného ruchu. A regionálna výstava, kde sme boli aj my, slúži cestovným kanceláriám, ktoré tam predávajú pobyty ako katering a kultúrny program. Verejnosť ktorá tam chodí, si príde nakúpiť letný pobyt k moru,“ uzavrel.

debata chyba