Sedem tipov z Andalúzie

Cestovanie, galérie, architektúra a história sú pre fotografku Jenu Šimkovú vášňou. Nečudo, že španielska Andalúzia, kde možno nájsť stopy po Rimanoch a Mauroch, ju očarila. "Úžasné bohatstvo spojené s cestami Krištofa Kolumba vidno v monumentálnych kostoloch a katedrálach. Rozmanitosť a pritom harmónia slohov a štýlov sú ohromujúce. A tiež sme tu zistili, odkiaľ pochádza zelenina a ovocie v našich supermarketoch - stovky kilometrov fóliovníkov pokrývajú pahorkatinu v okolí Almerie," hovorí fotografka.

30.04.2010 08:54 , aktualizované: 01.05.2010 12:30
Granada Foto:
Španielske mesto Granada.
debata

Granada
Mesto, v ktorom neviete, ktorú pamiatku navštíviť skôr. Mali sme šťastie a dostali sme lístky do Alhambry, ktoré bývajú vypredané niekoľko mesiacov vopred. Alhambru – stredoveký komplex palácov a pevností vybudovali Mauri ako ukážku pozemského raja. Nádherné záhrady sú obklopené palácmi a patiami. Scénické výhľady na mesto a zasneženú Sierru Nevadu nerušia necitlivé zásahy architektov ako na Slovensku.

Sevilla

Autor: Jena Šimková

Sevilla
Ďalšie mesto plné histórie. Okrem vychýrenej koridy v aréne Plaza de Torros sme sa prešli bludiskom uličiek starej židovskej štvrte, kde sa nachádza veľa slávnych palácov a katedrál. Všetky budovy sú perfektne opravené, uličky čisté, nikde nevidno sprejerské odkazy. Vidno, že veľkolepá história sa podpísala aj na kultúrnosti národa vo vzťahu k sebe samému. Neprehliadnuteľná sevillská katedrála La Giralda je taká veľká, že sa nedá ani celá odfotografovať. Časť je maurská a časť gotická, je to prekrásne citlivé spojenie dvoch slohov a náboženstiev v jednej katedrále.

Námestia

Autor: Jena Šimková

Námestia a námestíčka
Poskytujú azyl pred páliacim slnkom uchodeným turistom. Majú svoju atmosféru a farebnosť, občas v tieni stromov sedí gitarista a hrá ako sám Paco de Lucia. V podvečer sa zapĺňajú útulné reštaurácie, kde okrem dobrého jedla možno dostať aj porciu ohnivého flamenca. Aj s tanečnicou.

Pomaranče

Autor: Jena Šimková

Pomaranče
Toľko pomarančovníkov som videla po prvý raz v živote. Rastú všade ako mestské stromy a tvoria veľmi peknú, voňavú dekoráciu. Keď dozrejú, Andalúzania z nich tyčami otlčú plody a vyhodia ich, asi nie sú úplne jedlé… Šťavu z čerstvých pomarančov, omeletku a vynikajúce presso sme si dávali spolu s miestnymi obyvateľmi každé ráno v príjemných kaviarničkách.

Córdoba

Autor: Jena Šimková

Córdoba
Prechádzka córdobskou mešitou je jedným z najúžasnejších výletov do histórie Andalúzie v jednej budove. Maurský sultán v 8. storočí postavil najväčšiu islamskú svätyňu v západnom svete. Z rozľahlej citrusovej záhrady vojdete do obrovského priestoru mešity, ktorej strop podopierajú stĺpy jej rímskeho predchodcu. Nasledujúci sultáni pridávali k mešite ďalšie časti, takže pribudli stovky stĺpov. V ich geometrii sa určite nestratíte. Keď v strede komplexu objavíte ohromujúcu gotiku, renesanciu a barok kresťanského chrámu, napadne vám, že toto je možné iba tu, v Andalúzii.

Jaen

Autor: Jena Šimková

Jaen
Uprostred rozsiahlej oblasti plnej olivových sadov, na ceste medzi Andalúziou a Kastíliou, leží mesto Jaen. Ocitli sme sa tu v čase vrcholiacich príprav na najväčší náboženský sviatok Semana Santa, pre našinca zvláštne divadlo. Sochy svätých v kostýmoch, vystavené na uliciach, pred kostolmi fronty na rozhrešenie a mládež trénujúca nosenie pasos – ťažkých nosidiel so sochami. Z hradu na kopci je úchvatný výhľad na mesto s katedrálou zo 16. storočia.

Tapas

Autor: Jena Šimková

Tapas
Malé porcie rôznych jedál a šalátov, niekedy pripomínajúcich náš guláš alebo rybací šalát, ponúkajú v každej kaviarni. Dáte si dva-tri tanieriky, k tomu pohár vína rioja a môžete vyraziť na ďalšie kilometre po pamiatkach.

debata chyba