Šanghaj kedysi preslávil jeho nočný život, svoju povesť chce znovu oživiť

Jeden bar sa nachádza v závratných 460 metroch nad zemským povrchom, druhý je schovaný v protilietadlovom kryte, v treťom teplota nestúpne nad mínus päť stupňov Celzia, aby si zákazníci mohli ideálne vychutnať svoju vodku. Tak pestrý je súčasný nočný život v čínskej hospodárskej metropole Šanghaj, ktorá hostí výstavu Expo 2010.

10.05.2010 14:52 , aktualizované: 16:03
Šanghaj
Šanghaj chce prilákať turistov oživením svojej bývalej slávy, ktorú dostal vďaka bujarému nočnému životu.
debata

Šanghaj získal v minulom storočí rôzne prezývky od Perly Orientu a Paríža východu až po prostitútku Ázie. V 20. a 30. rokoch sa totiž mesto stalo miestom stretnutí spoločenskej smotánky z celého sveta, pričom sa dostalo do povedomia búrlivým nočným životom, v ktorom nechýbali ópiové brlohy ani množstvo vykričaných domov.

Tento fenomén prakticky vymazala komunistická vláda 20. storočia, v súčasnosti však šanghajské bary a kluby znovu ožívajú a Šanghaj je opäť populárnym cieľom pre zbohatlíkov.

Kaviarne, ktoré lákajú návštevníkov na džezovú hudbu a módne intímne salóniky evokujú eleganciu koloniálnej doby. Iné sa naopak snažia nalákať novú generáciu majetných Číňanov na tvrdšie rytmy.

Okrem zmieneného najvyššie položeného baru sveta nachádzajúceho sa na 91. poschodí šanghajského svetového finančného centra sa uchytili aj klasické zahraničné koncepty, ako ľadový bar servírujúci vodku, kde teplotu udržiavanú pod nulou aj v tom najhorúcejšom lete.

Nechýba ani obdoba západných akcionárskych klubových barov M1NT, kde sa často objavujú hollywoodske celebrity. Šanghajská pobočka M1NT bola otvorená v roku 2008 a členské poplatky tu vyjdú na 950 dolárov ročne, čo je dvojnásobok priemerného mesačného platu obyvateľov Šanghaja.

Tri tisícky členov klubu a jeho 500 akcionárov sú tak prevažne cudzinci, aj keď súčasnou cieľovou skupinou podniku, kde návštevníci môžu pri popíjaní svojho drinku sledovať napríklad dvadsať malých žralokov v sedemnásť metrov dlhom akváriu, je podľa hovorcu podniku Esther Zhouovej čínska klientela.

Ďalším z magnetov šanghajského nového luxusného nočného života je nepochybne čerstvo zrekonštruovaná historická pobrežná promenáda Bud pri rieke Chuang-pchu. Na jej rozmachu mal údajne podiel kapitál tajvanských podnikateľov.

Dnešný Šanghaj má však od toho bujarého z minulosti stále ďaleko

Dnešný Šanghaj má však napriek tomu k 20. a 30. rokom minulého storočia ešte ďaleko. Reštaurácie zatvárajú pomerne skoro a udržiavajú si zdvorilý štýl. Typický „sexi“ večierok v bare Lounge 18 sa začína o 20:00, jeho mladí účastníci majú na tvárach zlaté masky a vrcholom trúfalosti sú latexové nohavice a klobúk jedného zo zákazníkov.

V rovnakej neoklasicistickej budove z roku 1923 zapísanej na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO prebieha zase párty s názvom Francúzska dekadencia. Miestom konania je bar Rouge, ktorý zmenil heslo francúzskej revolúcie Voľnosť, rovnosť, bratstvo na Voľnosť, rovnosť, perverznosť. Predpísané oblečenie bude Európana len ťažko šokovať. Baretka a pruhované tričko.

„Veľkou zábavou je teraz behať z jednej prestížnej párty na druhú a fotografie z nich potom dávať na blog. Snahou je ukázať, kde všade dotyčný bol,“ hovorí Antoine Bourdeix, francúzsky poradca pre styk s verejnosťou žijúci v Šanghaji.

Pre začínajúce podniky je ťažké sa na scéne šanghajského nočného života presadiť a zariadenia zatvárajú tak rýchlo ako vznikajú. „Je problém nájsť medzeru na trhu,“ vysvetľuje známy šéfkuchár Paul Pairet, ktorý pracuje v reštaurácii Mr. And Mrs. Bund, ktorý podobne ako priľahlý bar Rouge vlastní tajvanská skupina VOL.

„Šanghaj sa bude v budúcnosť podobať na New York,“ domnieva sa však peruánsky šéfkuchár Eduardo Vargas, ktorý má v Šanghaji šesť reštaurácií a dve cateringové firmy.

debata chyba