Dubnica obnovila Babylon

Vyhliadková drevená veža chránená hradbami a bludisko s kamennými chodbami v podzemí. Táto unikátna stavba je po storočnej prestávke opäť dominantou parku v Dubnici nad Váhom.

01.06.2010 08:16
Babylon, Dubnica
Dubnický Babylon ležal dlhé roky v troskách. Po obnove je ozdobou mestského parku.
debata

Postavil ju šľachtický rod Ilešháziovcov v blízkosti svojho kaštieľa ako ozdobu rozľahlého sídla. Miestni obyvatelia ju nazvali Babylon, podľa známej biblickej veže. Posledné generácie Dubničanov ju však poznajú len ako ruiny.

„Ako deti sme sa sem chodili hrávať, bola to hŕba kamenia. V Dubnici nezostalo veľa pamiatok, len Babylon a kaštieľ,“ vraví Tomáš Tukyňa, obyvateľ Dubnice nad Váhom.

Podľa Jozefa Gašparíka (Smer), dubnického primátora, asi pred 100 rokmi veža zhorela a odvtedy sa o toto miesto nikto nestaral, celá stavba sa zrútila.

„Zachovali sa len nejaké časti v podzemí. Na rekonštrukciu nám ministerstvo kultúry poskytlo vyše 40 tisíc eur, ďalších 130 tisíc eur zaplatilo mesto,“ dodal primátor.

Mesto sa rozhodlo Babylon obnoviť, pričom architekti využili dobové obrazy a nákresy. Súčasná podoba by mala kopírovať stav z prvej polovice 19. storočia. Dávne pracovné postupy boli výzvou aj pre skúsených remeselníkov.

„Je to atypická stavba. Múry sme stavali z kameňa, každý kameň bolo treba niekoľkokrát zdvihnúť a priložiť, aby sadol čo najlepšie. Trvalo to trikrát dlhšie, než keby sme to stavali z tehál, aj fyzicky to bolo oveľa namáhavejšie,“ povedal Marián Šatka, jeden z robotníkov, čo tu pracujú.

Kamenné bludisko a vyhliadkovú vežu otvoria v piatok, pri oslavách 50. výročia udelenia mestských práv Dubnici nad Váhom. Bude súčasťou mestského múzea, ktoré sa presťahovalo do obnovených priestorov dubnického kaštieľa. Na obnovu prednej časti bývalého ilešháziovského sídla miesto získalo z eurofondov 2,5 milióna eur. Na budúci týždeň sa začne rekonštrukcia, ktorá bude trvať vyše roka.

debata chyba