Balkón, pod ktorým Rómeo vyznával lásku, priťahuje turistov ako magnet

Radnica v talianskej Verone prehĺbila tradíciu odkazov, ktoré zamilovaní ľudia nechávajú na múre pod balkónom, kde sa údajne Rómeo dvoril Júlii. Z odkazov, ktoré návštevníci zanechávajú na stene alebo na drobných lístočkoch, vytvoril britský umelec obrazy, ktoré sa vystavujú v múzeu venovanom Shakespearovým milencom.

08.06.2010 11:20
Verona Foto:
Júliin balkón, pod ktorým údajne Rómeo vyznával svoju lásku.
debata

Zástupcovia mesta, ktoré je domovom najznámejšieho mileneckého páru v dejinách literatúry, prestali proti odkazom bojovať už v júli minulého roku. „Možno to nie je umenie, ale grafiti na stene pod Júliiným balkónom je súčasťou tradície rovnako ako hádzanie mincí do rímskej fontány di Trevi,“ uviedol starosta Verony Flavio Tosi.

Odkazy inšpirovali britského umelca Marca Quinna, ktorý tu na minuloročnej výstave inštaloval niekoľkých bielych plátien, na ktorých mohli návštevníci zanechať svoje odkazy. Z nich potom Quinn vybral tie najzaujímavejšie časti a vytvoril z nich sériu obrazov, z ktorých jeden venoval múzeu.

Socha Júlie pred turistami hojne navštevovaným... Foto: LUULUNKA.flog
Verona Socha Júlie pred turistami hojne navštevovaným domom. Autor: LUULUNKA.flog

„Na týchto odkazoch sa mi páči predovšetkým to, aká je v nich túžba a duševná čistota,“ komentoval svoje dielo umelec, ktorý sa preslávil najmä sochou telesne postihnutej výtvarníčky Alison Lapperovej umiestnenej na Trafalgarskom námestí v Londýne.

Zostávajú obrazy Quinnovej série, z ktorých každý bol ocenený na približne 300-tisíc eur, budú vystavené v galériách po celom svete.

Dom, v ktorom mala žiť mladá hrdinka Shakespearovej drámy a pod jeho balkónom ju mal najmladší zo znepriateleného rodu Montekovcov vyznávať lásku, je veľkým turistickým lákadlom Verony. Napriek tomu, že sú historici veľmi skeptickí ohľadom toho, či sa tu milostná tragédia skutočne odohrala, prináša údajné sídlo rodu Kapuletovcov mestu nemalé zisky. Okrem odkazov na stene si návštevníci zvykli dotknúť sa pre šťastie ľavého prsníka bronzovej sochy Júlie pred domom.

debata chyba