Cestujete na MS vo futbale? Naučte sa radšej juhoafrický slang

Aj keď angličtina je juhoafrickým oficiálnym jazykom, mnohí návštevníci majstrovstviev sveta vo futbale budú mať problém orientovať sa v miestnom slangu, ktorý je mätúcou zmesou afrikánčiny, zuluštiny a deviatich ďalších miestnych jazykov.

11.06.2010 12:51 , aktualizované: 12.06.2010 12:00
Zanzibar, Afrika
Miestne deti nemali s fotoobjektívom evidentne žiadny problém.
debata

Pozrite si preto malého sprievodcu od A po Z pre futbalových fanúšikov, ktorí sa boja, že by mohli zablúdiť v juhoafrickej lingvistickej džungli.

A – Ayoba. Umelo vytvorené slovo znamenajúce bezva, super, paráda – skrátka každý výraz, ktorým sa dá preložiť anglické slovo „cool“. Za celoafrický slogan pre MS ho posvätil MTN, najväčší africký mobilný telefónny operátor.

B – Braai. Príprava mäsa na ohni je jednou z mála vecí, ktorú zhodne milujú všetci Juhoafričania bez ohľadu na farbu pleti. Ak tomu budete hovoriť barbecue, počítajte s tým, že odídete s prázdnym žalúdkom.

C – China. Nie, nie tá krajina, čo sa nekvalifikovala na svetový šampionát, hoci má 1,3 miliardy ľudí, z ktorých mohla vyberať. Výraz „China“ napríklad v spojení „Howzit, my old China?“ (Ako to ide, kamoš?), Znamená „kamarát“. Vyšším stupňom ako „China“ je „chommie“.

D – Dagga. Marihuana. Aj keď v mnohých častiach Juhoafrickej republiky rastie tráva ako, hm, tráva, aj tak je nelegálna. To však neznamená, že vám na priestranstvách najpreťaženejších fanúšikov nepreletí cez nos typická vôňa, alebo že vám niekto neponúkne „dumpie“, teda spoločne zdieľanú fľašu piva.

E – Eish! Plánovitý výraz vyjadrujúci prekvapenie alebo mierne znechutenie. V tlačenej podobe sa nesmie objaviť bez výkričníka.

F – Fund. Každý jazyk má vlastný výraz pre v kresle usadeného futbalového vševedka. V Juhoafrickej republike túto raritu vyplnilo slovo „fund“, čo v jazyku Zuluov znamená učiteľ.

G – Gatvol. V afri­kánčine to znamená: mám toho dosť, až po krk, plné zuby. „V“ v strede slova sa vyslovuje ako „f“ a využiť sa dá treba vo vete: „Eish! Man. Im gatvol of this fund. He has no idea what he's talking about.“ (Do hája, chlape, mám toho rozumprda plné zuby. Nemá páru, o čom točí.)

H – Howzit. Skratka z „How is it going?“ (Ako to ide?) A bežný juhoafrický pozdrav. Tí najlepší ho dokážu vysloviť s minimálnym pohybom pier. Odpoveďou môže byť jednoducho ďalšie „Howzit“, pokiaľ teda nie ste prehnane zdvorilý a nepustíte sa do: „Im fine, thanks. How are you?“ (Ďakujem, mám sa dobre. A ako sa máte vy?). Obľúbenými alternatívami pozdravu je „Hola“ a „heite“, osobitne ak chcete byť ayoba.

I – Izzit. Ďalší produkt rovnakého lingvistického komolenia ako „Howzit“; zhustenina z „Is it?“ (Vážne?) Vyjadrujúca prekvapenie, napríklad: „My Girlfriend is something of a soccer fund“ (moja priateľka je tak trochu futbalový vševedko), kedy odpoveď znie: „Izzit?“ (Fakt?)

J – Jol. V afrikánčine výraz pre „párty“, ktorý sa používa prekvapivo často so zreteľom na puritánsku povesť pôvodných holandských osadníkov.

K – „Ku Nako“. V jazyku sesotho znamená „je čas“, čo je výraz, ktorý pomohol v roku 2004 presvedčiť šéfov FIFA, že nastala vhodná doba prideliť Afrike jej prvý svetový šampionát.

L – Lekker. Vo výslovnosti je počuť lak, ale s náterom na nábytok nemá nič spoločného. Znamená „dobre“ a možno bude k vypočutiu s ďalším výrazom na L – „Laduma“, čo v jazyku Zuluov znamená „dáva gól“; pokiaľ teda budú vypočuté modlitby päťdesiatich miliónov Juhoafričanov.

M – Moegoe. Blbec. Nie je čo dodať.

N – Now. Áno, znamená to rovnako ako v angličtine teraz, ale nie to teraz, aké ste zvyknutí v bežnom kontexte používať. „Now“ nie je teraz, ale nejaký neurčitý časový bod v blízkej budúcnosti. „Just now“ (hneď teraz) je o niečo skôr a „Now now“ ešte o trochu viac, ale stále ešte to nie je dosť akútne, aby to bolo „Right now“ (práve teraz), ktorého naliehavosť však takisto padá za obeť poňatiu „času po africky“.

O – Oke. Chlapík, skratka z anglického „bloke“, čo môže byť skrátené na prosté „O“, vďaka čomu je toto slovo vzácnym príkladom juhoafrického výrazu, u ktorého je pravdepodobné, že už sa ďalej skracovať nebude.

P – Pap. Tradičná kukuričná kaša, ktorá pre Juhoafrickú republiku znamená to isté, čo zemiaky pre Írsko.

Q – quagga. Druh zebry s pruhovaným predkom a jednofarebným, koňovi podobným zadkom. Je vyhynutá, takže ju pravdepodobne neuvidíte, teda ak si nedáte trávu, v takom prípade to bude dagga quagga.

R – Robot. Juhoafričania majú roboty, nie semafory, ale nečakajte, že na križovatke stojí android z Hviezdnych vojen. Stále sú to len dopravné svetla. Ale hovorí sa im roboti.

S – Soutpiel. Hanlivý, ale typicky afrikánsky farbistý výraz pre Angličanov. Doslova to znamená „slaný penis“ a pochádza z názoru, že dávni anglickí kolonisti mali jednu nohu v Afrike a druhú späť doma, vďaka čomu sa ich reprodukčný orgán vznášal nad morskou vodou.

T – Tsotsi. Gangster. Nikto, na koho by ste si priali naraziť, ale bohužiaľ všadeprítomný prvok v jednej zo zločinom nejprešpikova­nějších krajín sveta.

U – Ubuntu. Duch pospolitosti – je často vzývaný ako univerzálna odpoveď na Myriad spoločenských problémov, ktoré v krajine zostali po desaťročiach bielej nadvlády. Aj keď apartheid skončil pred šestnástimi rokmi, priepasť medzi majetnými a nemajetným je v JAR jedna z najväčších na svete.

V – Voetsek. O niečo prenikavejšie ako „Get lost“, teda zhruba vo význame „odpaľ“, ale zatiaľ bez pridanej hodnoty nejakej vulgarity. Neodporúča sa používať, ak vám do cesty príde tsotsi.

W – Worse. Ďalšia skratka, tentokrát pre „boerewors“, mierne korenené klobásky tvoriace hlavný chod každého braai.

X – Xhosa-nostra. Tieňová, tajná organizácia v rámci vládneho Afrického národného kongresu (ANC), ktorej cieľom je zabezpečiť národnú dominanciu kmeňa Xhosa, z ktorého pochádza Nelson Mandela. Jej existenciu potvrdzujú predovšetkým politické spilke.

Y – Yebo – Nehovorte „Yes“ (áno), hovorte „Yebo“.

Z – Zamalek. Silné pivo obľúbené v černošských štvrtiach. Zamalek vydestiloval z oslavného tančeku z 90. rokov minulého storočia, ktorý vznikol po stretnutí medzi egyptským mužstvom Zamalek a sowetským gigantom Kaiser Chiefs. Ľudové legendy vravia, že Zamalek nespôsobuje opicu. Vzhľadom na to, že sa predáva vo fľašiach s obsahom 750 ml, je to nepravdepodobné.

debata chyba