Tip na víkend: Kráľová je rajom pre milovníkov vodných športov

Krátky úsek Váhu medzi Sereďou a Šaľou ukrýva niečo, čo na Slovensku ťažko zohnať. Trojkombináciu vody, slnka a najmä silného vetra. Vodná nádrž Kráľová leží vysoko nad okolitým terénom, fúka tu neustále a milovníci vodných športov sa tu cítia kráľovsky. Na svoje si však prídu aj korčuliari, či cyklisti.

02.07.2010 08:12 , aktualizované: 07.07.2010 08:00
Kaskády, Kraľová
Letné stredisko Kaskády v Kraľovej.
debata

Na západnom brehu hrádze sa ukrýva hotel a oddychové centrum Kaskády. Práve sem teraz smerujú po letnej zmene vetrov aj surfisti, odtiaľto sa z brehu spúšťajú aj skútre. V tejto časti je na niekoľkých kilometroch vyasfaltovaná aj koruna hrádze, takže sa tu preháňajú ľudia na kolesách poháňaných vlastnou silou. Vždy v nedeľu o štvrtej sa navyše rozoznie živá hudba. Práve na Kaskádach to jednoducho žije.

Cesta autom môže byť trochu blúdením. Kaskády sú neďaleko dediny Váhovce a asi päť kilometrov východne od Galanty. Šoféri idúci od Trnavy po rýchlostnej ceste R1 by mali využiť odbočku na Galantu. Prejdú cez obec Nebojsa, v Galante sa na kruhovom objazde dajú doľava smerom na obec Váhovce. Po asi štyroch kilometroch za Galantou ich ku Kaskádam zavedie tabuľa pri ceste.

Hotel je hneď pri vodnej nádrži. Cez víkendy býva parkovisko plné. Ubytovanie je lepšie si rezervovať aspoň dva dni vopred, stačí vyplniť internetový formulár na stránke kaskady.sk. Za dvojlôžko sa platí 45 eur na noc. Ľudia sem chodia najmä kvôli adrenalínu na vode, na približne 11 kilometroch štvorcových vodnej plochy a pri neutíchajúcom vetre si ho užijú viac než dosť.

Kde-tu na širokej vodnej ploche kotvia malé súkromné jachty a loďky. Riaditeľ strediska Ondrej Danko však prezrádza, že čoskoro tu budú mať kapitáni lepšie útočisko. „Do troch rokov by mohol byť hotový prístav, ktorý bude ohraničený z troch strán. Jachty budú mať k dispozícii elektrické prípojky a vodu. Kapacita bude asi 40 lodí.“ Výstavba malého prístavu je pritom náročná vec. Na krátkom niekoľkometrovom úseku sa doteraz vystriedalo asi tisíc tatroviek s kameňom a betónom.

Už čoskoro by sem naviac mohli prúdiť turistické regaty z Komárna či až z Bratislavy a naopak tunajší jachtári sa bezproblémov preplavia z Váhu až do Dunaja. V nasledujúcich letných týždňoch by sa totiž mala pre verejnosť otvoriť plavebná komora na priehrade Kráľová. Hoci funguje už 25 rokov, doteraz ju smeli používať len lode správcu povodia dolného Váhu, čiže rôzne bagre alebo obslužné plavidlá. Práve túto trasu chcela na prepravu nových áut využívať aj fabrika pri Trnave, neskôr však od tohto plánu upustili.

Okrem desiatok športovcov, či už vodných alebo pozemných, sem chodia oddychovať aj ľudia s dekami pod pazuchou, so psami. Podaktorí sa vymáčajú vo vode alebo si krátko zaplávajú. Tabuľa ich však pred vstupom upozorňuje, že to robia na vlastné riziko. Na Kráľovej je podobne ako v iných okolitých vodných plochách po povodniach stále znečistená voda.

Náhradným lákadlom sú určite vtáčie ostrovy, na ktoré sa treba vybrať s ďalekohľadom. Asi päť kilometrov od Kaskád je termálne kúpalisko Galandia, v rovnakej vzdialenosti no južným smerom je zas ukrytá farma Humanita, akési súkromné zoo a oáza pokoja. Kto naopak netúži veľmi vytiahnuť päty z hotela, má k dispozícii viacero tenisových kurtov, viacúčelové ihrisko na volejbal, či nohejbal alebo sa môže aspoň trochu rozptýliť na minigolfe.

Čo ponúka okolie Kráľovej?

Vodný svet Galandia
Vzdialenosť: 5 km
Kúpači si prídu na svoje v Galante. Vodný svet je otvorený od 10:00 do 22:00. Vonkajšia časť ponúka 25-metrový plavecký bazén, jeden detský a jeden relaxačný bazén, dva tobogány a ihrisko na plážový volejbal. Dnu je v prevádzke počas celého roka veľký relaxačný bazén, hypertermálny bazén a jeden uzavretý tobogán. Celodenný lístok do vonkajšieho areálu pre dospelého stojí 10 eur, vstup ku všetkým bazénom stojí 16 eur. Deti do štyroch rokoch za vstupné neplatia.

Farma Humanita
Vzdialenosť: 6 km
V rozľahlom svete farmára Bertrama Betáka môžu rodiny s deťmi spoznávať viacero exotických ale aj domácich zvierat. Hospodársky dvor obkolesuje množstvo pestrých prístreškov z dreva, kde majú svoje útočisko pávy, emu, kozy, holuby a tiež dvojhrbá ťava. Farmár chová vyše 60 druhov zvierat, v teráriu ukrýva mláďa kajmana, k novým prírastkom patria tiež medvedíky čistotné. Vstup pre jednotlivcov a menšie skupiny do tejto súkromnej zoo je zadarmo. Pri školských výletoch sa platí vstupné 1,50 eur na žiaka. Farma je severne za obcou Kráľová nad Váhom, je lepšie sa popýtať dedinčanov.

Ceny a vybavenie v Kaskádach
Za dvojlôžkové izby sa platí 45 eur na noc, za jednolôžkové 35 eur. Ubytovanie si treba rezervovať minimálne dva dni vopred prostredníctvom online formulára na stránke kaskady.sk alebo na telefónnom čísle 0903 705 856.

Hotel má k dispozícii niekoľko učební, tiež konferenčnú sálu. V okolí je viacero tenisových kurtov, viacúčelové ihrisko, návštevníci si tiež môžu zahrať minigolf.

Informácie (nielen) pre surfistov
10 kilometrov je dĺžka priehrady
2,4 kilometra je šírka
7 metrov je výška hrádzí nad okolitým terénom

Vietor tu je stabilný aj napriek bohatému a vysokému porastu v okolí hrádze. Surfuje sa od marca až do novembra na každý smer vetra. Najlepšie obdovie trvá od marca až do júna, keď cez Slovensko prúdia vetry od severozápadu, vtedy sa dobre surfuje na východnej strane nádrže. Od júla do augusta zvykne fúkať juhovýchodný vietor, vtedy je dobré vychádzať zo západného brehu na Kaskádach. Fanatici tu surfujú aj v zime, keď hladina ešte nestihla zamrznúť.

Jachtári a výletníci sa budú môcť plaviť z...
jazero, lode, jachty Jachtári a výletníci sa budú môcť plaviť z Bratislavy až do Serede.

Kráľovskú plavebnú komoru otvoria pre turistov

Toto leto sa výletným lodiam na Slovensku otvorí nová riečna cesta. Slovenský vodohospodársky podnik plánuje verejnosti sprístupniť plavebnú komoru na Váhu. Keď komoru na vodnom diele Kráľová otvoria, jachty sa budú môcť plaviť z Bratislavy cez Komárno až do Serede. Menšie lode sa pri dobrých podmienkach dostanú dokonca ešte vyššie na sever. „Cez komoru budú môcť prechádzať výletné lode, regaty, rybári na svojich člnoch,“ hovorí riaditeľ Správy povodia dolného Váhu Miroslav Spál. Presný dátum ešte nepovedal, chceli by to však stihnúť ešte počas letných prázdnin. Do vyše 110 metrov dlhej a 24 metrov širokej komory sa zmestí viac lodí. Musia sa ukotviť, aby v uzavretej betónovej nádrži bezpečne prekonali výškový rozdiel hladín, ktorý dosahuje 12 až 14 metrov. Celé to potrvá približne 30 minút. Podľa vodákov to bude unikát, pretože na Slovensku sa s výnimkou Dunaja po vnútrozemských vodách nepláva. „Existujú síce ďalšie menšie komory, napríklad v Jelšovciach na rieke Nitra alebo v Seliciach na Váhu, sú však málo využívané,“ dodáva Spál. „Komora by mala byť otvorená len v piatok, sobotu, nedeľu a v dňoch pracovného pokoja. Určia sa presné časy, kedy sa budú plavidlá púšťať hore a kedy zas dole prúdom,“ informuje riaditeľ Štátnej plavebnej správy Jozef Moravčík. Lodivodi budú musieť zrejme nahlasovať prejazd vopred. Plavebnú komoru nebudú môcť asi využívať ľudia na vodných skútroch. Za prechod zaplatia lodníci poplatok. Mal by sa pohybovať na úrovni poplatkov za vnútrozemskú plavbu po európskych riekach. V Belgicku, Holandsku či vo Švajčiarsku je to priemerne 8 až 10 eur. Vodné dielo Kráľová funguje už 25 rokov, plavebná komora tu bola postavená o niekoľko rokov skôr ako v Gabčíkove. Až dosiaľ ju však mohli využívať len plavidlá vodohospodárskeho podniku, napríklad rôzne bagre na ťažbu štrkov. Nádrž sa označuje aj za raj pre surfistov a milovníkov vodných športov. Hladina je totiž vysoko nad okolitým terénom, stále tu fúka vietor.

debata chyba