Trnavskí šermiari lákajú aj na placky a med

Trnava sa snaží ponúknuť návštevníkom mesta svoju minulosť. Sprievodcovia ukazujú turistom hradby z 13. storočia a vodia ich po kostoloch, ktoré si pamätajú stáročia. V historickom centre mesta dýcha minulosť z každého domu, to však turistom ponúkajú aj iné mestá na Slovensku.

02.08.2010 16:24
Trnava, šermiari
V historickom centre Trnavy dostali dve skupiny historického šermu od mesta do prenájmu posledné dve stredoveké bašty.
debata

Zdá sa však, že v Trnave sa už návštevníkom zo Slovenska i zahraničia blýska na lepšie časy. Dve partie mladých ľudí sa rozhodli históriu oživiť. Turista by tak aspoň na hodinku mohol nazrieť o pár storočí dozadu.

Dve skupiny historického šermu dostali od mesta do prenájmu posledné dve stredoveké bašty, ktoré zostali v hradbách z pôvodných približne štyridsiatich. Šermiari sľúbili, že ukážu záujemcom, ako asi život v meste vyzeral pred približne päťsto rokmi. V jednej z bášt je už výstroj a výzbroj ochrancov mesta aj historická kuchyňa. Osadenstvo kuchyne nezaskočia návštevníci ani otázkami o stravovaní v štrnástom storočí.

„Mohli by sme vám ponúknuť napríklad ovocnú jablkovú kašu, ktorá sa varí dosť dlho. Alebo placky z nekvaseného cesta s medom. Ak chcete mäso, tak potom pečienku na sladko. Pre toto obdobie bola typická kombinácia sladkého so slaným,“ vysvetľuje Hanka Tóthová z Kompánie trnavských žoldnierov. Jej kolegovia pred druhou baštou v šermiarskych súbojoch ukazujú, ako sa používali vtedajšie zbrane. Rozhodli sa ukázať skutočnú realitu, bez prikrášľovania.

Malý Rím navodzuje fajn atmosféru

Danka Barteková, strelkyňa: Trnava pre mňa predstavuje mesto, kde je takmer všetko, čo k životu potrebujem. Mám tu rodinu, priateľov a vlastne prežila som tu s výnimkou vysokoškolského štúdia celý život. Napriek tomu, že sa dynamicky rozvíja, naďalej sa zachováva jeho historická podoba. Nie nadarmo sa mu v minulosti hovorilo malý Rím. Kostoly na každom rohu, príjemne zrekonštruované budovy a udržiavané centrum mesta navodzuje príjemnú atmosféru na večernú prechádzku. Navyše, množstvo študentov z okolitých škôl dotvárajú tú pravú veselú náladu. Mám rada len tak si sadnúť na jednu z mnohých terás a objednať si drink s priateľmi. Trnavský kraj mám veľmi rada, pretože je rozmanitý. Mám rada výlety po okolitých krásach, nedávno som navštívila hrad Červený Kameň. Takisto pre milovníkov prírody a kuriozít odporúčam jaskyňu Driny pri Smoleniciach, naozaj to stojí za to.

„Viacerí z nás sú vyštudovaní historici alebo študenti histórie, spolupracujeme napríklad s archeológmi, takže nehráme len divadielko,“ poznamenal Martin Tibenský z Trnavského šermiarskeho cechu. On osobne prednáša napríklad o hradbách, ktoré sú vďaka svojej zachovalosti, rozsahu a použitému materiálu považované za európsky unikát. Vysvetľuje, prečo sú postavené z pálenej tehly a nie kameňa, ako v iných mestách. Spoľahlivo vie ukázať, ktoré časti sú ešte z pôvodných tehál.

Prvé pokusy o oživenie histórie v Trnave sa ujali nad očakávanie dobre. Koncom augusta sú naplánované ďalšie dve predstavenia vrátane neskorovečerného s fakľami. „Keď sa so šermiarmi dohodneme, chceli by sme tento program v zime prezentovať na veľtrhoch cestovného ruchu. A v budúcej turistickej sezóne by sa šermiarske vystúpenia mohli pri hradbách konať už v častejších intervaloch,“ plánuje Klára Ondrušová z mestského úradu.

Najnovším bodom na turistickej mape Trnavy by už čoskoro mali byť archeológmi len nedávno objavené pozostatky rotundy aj s hlbokou kostnicou pri Bazilike sv. Mikuláša. Rotunda bola podľa poznatkov archeológov asi najväčšou stavbou tohto druhu na území dnešného Slovenska. Radnica podniká všetky kroky, aby bola čo najskôr sprístupnená pre verejnosť. Takmer povinnou jazdou v Trnave je návšteva kostolov a turisti nevynechávajú ani sochu pápeža Jána Pavla II. pred katedrálou sv. Jána Krstiteľa.

Bude aj nočná prehliadka =============­===========

Kto chce vidieť predstavenie šermiarov na vlastné oči, má príležitosť 25. augusta. Najskôr o 17. a potom aj o 20.30 hodine sa začnú inscenované prehliadky hradieb. Tá druhá už bude aj s fakľami a všetkým, čo patrí k nočnej prehliadke. Treba prísť k veži, ktorá stojí v hradbách pri známej Bernolákovej bráne, šermiari si po prvej časti divákov odvedú k ďalšej veži na Františkánskej ulici. Za predstavenie sa platí vstupné 1 euro.

Tipy na návštevu ďalších miest v kraji

Piešťany
Kúpeľné mesto s liečivou vodou, ktoré je známe aj ďaleko za hranicami Slovenska. Nezabudnite si pozrieť legendárnu sochu barlolámača na začiatku Kolonádového mosta, môžete sa povoziť loďou po Váhu.

Skalica
Historické mesto má pekne vynovené centrum, jedným z lákadiel je možnosť plavby po Baťovom kanáli. V žiadnom prípade pri návšteve Skalice nesmiete obísť mestskú manufaktúru na výrobu Skalických trdelníkov.

Holíč
Mestečko len na skok od Skalice sa pýši Holíčskym zámkom, niekdajším letným sídlom Františka Lotrinského a Márie Terézie. Vodné valy okolo zámku počas letnej sezóny slúžia na člnkovanie. Len v Holíči môžete vidieť veterný mlyn.

Šaštín-Stráže
Jedno z najmladších slovenských miest býva cieľom veriacich počas celonárodných pútí. Priťahuje ich Bazilika Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, ktorú vysvätili v roku 1764 za prítomnosti kráľovnej Márie Terézie.

debata chyba