Slováci v druhom polčase dovolenky vyhľadávajú skôr pamiatky a kúpele

Kým v prvej polovici letnej sezóny 2010 Slováci na tuzemskej dovolenke dávali prednosť turistike, bicyklovaniu a kúpaliskám, od augusta skôr vyhľadávajú pamiatky, oddych v kúpeľoch alebo rôzne druhy športového vyžitia.

05.08.2010 11:07
kúpele, liečenie, parný kúpeľ Foto:
Rímsky parný kúpeľ možno absolvovať v kúpeľoch Lúčky.
debata

Túto zmenu aktivít počas dovolenky zaznamenala Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) v ankete na svojej webovej stránke, ktorú pripravila v rámci propagačnej kampane na podporu domáceho turizmu. Kampaň pokračuje pod názvom Prázdninuj na Slovensku. Hlasovaním mohli ľudia odpovedať na otázku: Ako by ste prežili svoje prázdniny na Slovensku?

V súčasnosti sa do ankety zapojilo a hlas za jednu zo siedmich ponúkaných aktivít na tuzemskú dovolenku dalo už vyše 600 ľudí. Oproti predchádzajúcim týždňom záujem o turistiku a kúpaliská klesol na terajších 21,3 % a 13,1 %. Najväčší úbytok hlasov eviduje kombinácia viacerých aktivít, ktoré by chceli ľudia na dovolenke stihnúť, a to s terajším podielom 14,4 %.

V ostatných dňoch sú v rámci ankety v kurze „pokojné“ a cielené dovolenkové aktivity, ktoré nevyžadujú slnečné počasie. Pribudli hlasy najmä pre pobyt v kúpeľoch, prehliadku pamiatok a športové vyžitie. Vďaka hlasom tieto aktivity poskočili na 13 %, 12,3 % a 13 %. Obrat v rozhodovaní, ako prežiť tuzemskú dovolenku, dokazuje, že väčšina rodín a mladých ľudí má dovolenku už za sebou a tí, ktorí si ju tradične plánujú na chladnejšie dni leta, sú presne rozhodnutí, čo chcú vidieť a pre svoje zdravie urobiť. To sú okrem turistov každého veku predovšetkým rodiny s malými deťmi, manželské páry a seniori.

debata chyba