Mlynárov v starých mlynoch vystriedali turisti

Východ Slovenska má drevené kostolíky, západ drevené pobrežné mlyny. Aj po rokoch stále parádne dôkazy šikovnosti a technickej zručnosti našich predkov.

06.08.2010 13:24
Vodný mlyn, Malý dunaj Foto:
Vodný mlyn na Malom Dunaji.
debata

Kedysi na tokoch plávali lodné mlyny, mlynári ich postupom času pristavovali k brehom na drevené koly. Dnes sú z tých, ktoré nezničil čas, muzeálne exponáty. Stačí len sadnúť na bicykel a preskúmať čarovné okolie Malého Dunaja v južnej časti Trnavského kraja.

Prehliadku prevažne drevených skvostov možno začať v Tomášikove. Asi dva kilometre za dedinou stojí na drevených agátových koloch nad sútokom Malého Dunaja a Suchého potoka neveľká budova mlyna s drevenou šindľovou strechou. Jeho najatraktívnejšou časťou je lopatkové hnacie koleso. Okrem pondelka a utorka sa v posledných dňoch dá dostať za symbolický poplatok aj dovnútra. Za pozornosť stojí nádherná príroda v jeho okolí.

Mlyn v Tomášikove postavil v roku 1893 mlynár Ján Maticza, jeho posledná renovácia sa uskutočnila v roku 1940, v mlyne sa však mlelo ešte ďalších dvadsať rokov. Tým najcennejším na mlyne je jeho pôvodný stav. Možno je jediným zo zachovaných mlynov, ktorý unikol akejkoľvek modernizácii. Ale napriek tomu – keby bolo treba, hnacie koleso by ešte dokázalo rozkrútiť mechanizmus na mletie obilia. Dnes však slúži ako múzeum.

Len pár kilometrov od Tomášikova stojí nad jedným z množstva ramien Malého Dunaja o čosi mladší mlyn. V Dunajskom Klátove ho v roku 1920 postavil Ján Cséfalvay. Mlynica je už murovaná, koleso a hnacia časť umiestnená nad vodou sú z dreva. Počas druhej svetovej vojny bol silno poškodený, potom sa používal už len do roku 1950. Jeho majiteľom bol vtedy Michal Cséfalvay, ktorý však nezostal verný rodinnej mlynárskej tradícii. Zostal však verný práci na vode, rieky brázdil ako kormidelník na lodiach. Niektoré turistické príručky pána Cséfalvaya ešte aj dnes uvádzajú ako sprievodcu po mlyne, to však už nie je pravda.

„Žiaľ, zdravotný stav mu už nedovoľuje sprevádzať návštevníkov mlyna. Kľúče od mlyna sú u nás, výklad pre turistov je v interiéri vo všetkých dôležitých svetových jazykoch v písomnej podobe,“ informoval zať posledného súkromného majiteľa mlyna. Zároveň potvrdil, že mlyn je až dodnes v prevádzkyschopnom stave. Mechanizmus v mlynici je však od náhonu odpojený. Žitnoostrovské múzeum v Dunajskej Strede má vnútri umiestnenú expozíciu mlynárstva, pre verejnosť býva sprístupnená denne od 13. do 15. hodiny. Dovnútra sa dá dostať aj mimo otváracích hodín, stačí sa ohlásiť v rodinnom dome oproti.

Ďalší z vodných mlynov možno nájsť v Jahodnej. V dedine ich kedysi bolo až jedenásť, zostal z nich len jediný. Ten však nepatrí nijakému múzeu, ale súkromnej osobe. „Kúpila ho istá pani z Nitry, chcela na brehu Malého Dunaja rozbehnúť nejaké podnikateľské aktivity. Teraz sú tam však majetkové spory okolo vlastníctva pozemkov. Mlyn je zatvorený, obdivovať ho možno len zvonku,“ skonštatoval starosta Jahodnej Alexander Godó. Ako však poznamenal, vnútri toho z pôvodného mlyna aj tak veľa nezostalo.

Užitočné info

Kolových mlynov na brehoch Malého Dunaja je viac. Niektoré patria obciam, niektoré regionálnym múzeám a niekoľko ich je v súkromnom vlastníctve. V každom prípade sa pred cestou oplatí kontaktovať obecné úrady, starostovia sa mlynmi s radosťou pochvália a vždy pridajú aj ďalšie informácie či dobré rady.

Ďalšie technické pamiatky v kraji

Veterný mlyn v HolíčiJediný zachovaný veterný mlyn na Slovensku sa nachádza v Holíči. Pochádza ešte z 19. storočia, mlynár Jaromír Sláma v ňom mlel do roku 1926. Dnes mlyn využívajú poľovníci ako svoju chatu.

Mlyn bratov Pilárikovcov

Mesto Skalica kúpilo do svojho majetku mlyn rodiny Pilárikovcov a dnes ho ponúka ako jednu z viacerých turistických atrakcií. Technická pamiatka je na pohľad vo veľmi dobrom stave, sprievodcovia dokonca tvrdia, že by sa v ňom mohlo bez ťažkostí opäť mlieť.

Malokarpatská železnička

Pri zrúcanine kláštora a kostola sv. Kataríny medzi Dechticami a Naháčom otec a syn Ružekovci z Trnavy aspoň v náznakoch obnovujú niekdajšiu pálffyovskú lesnú železničku.

Habánsky mlyn v Sobotišti

Obec Sobotište na ceste medzi Senicou a Myjavou je mimoriadne bohatá na historické pamiatky. Medzi nimi vyniká Habánsky mlyn, ktorý bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Pochádza z prelomu 17. a 18. storočia.

Kamenný mlyn pri Trnave by stál za propagáciu

Michal Štofej, hudobník: Bol som vždy taký veľký lokálpatriot. Trnava má krásne historické centrum a v blízkom okolí je rekreačná oblasť Kamenný mlyn, rybníky a dá sa odtiaľ dostať do Malých Karpát. To sa mi páči. V poslednom čase som však trochu smutný z takej akoby živelnej výstavby budov, štvrtí, obchodov. Ale to je asi taký celoslovenský trend. Developeri sa všetkého chytajú, ale pravdepodobne je to tak na celom Slovensku. Najobľúbenejším miestom je pre mňa už spomínaný Kamenný mlyn. Je v tesnom dotyku Trnavy, sú tam rybníky. Chodí tam málo Trnavčanov a návštevníkov Trnavy, takmer nikto o tom nevie. Možno by to stálo trochu za spropagovanie, pretože je tam veľmi veľa druhov vzácnych vtákov a pekné zákutia.

cestovanie trnava
debata chyba