Nitra ponúka kus histórie, kopu zmrzliny aj najväčšie ufo

Nitra je šibalka, pretože vie veľa tajomstiev o Cyrilovi, Metodovi či Pribinovi, no nevyzradí hneď všetko. Nielen archeológovia sú preto z nej vo vytržení.

16.08.2010 10:31
Nitra Foto:
Nitriansky hrad ukrýva vzácne predmety slovenských dejín.
debata

Rozprávanie o dejinách je najlepšie začať na Nitrianskom hrade. Najnovšie sa pre verejnosť otvorilo Diecézne múzeum so vzácnymi pokladmi. Návštevníci tu môžu obdivovať najstaršie písomnosti zachované na Slovensku. Napríklad Zoborskú listinu z roku 1113. Obsahuje asi sto slovenských osobných mien, názvov dedín a riek v západnej časti krajiny. Alebo Nitriansky evanjeliár, čo je najstaršia zachovaná rukopisná kniha u nás.

Oproti v Katedrále sv. Emeráma brat Ivan, kostolník, ochotne porozpráva, čo tajomné sa skrýva pod ťažkou podlahou z mramoru. O „poschodie nižšie“ sa podľa niektorých bádateľov podarilo odhaliť hrob svätca Svorada. A ešte nižšie dokonca zvyšky Pribinovho kostola. Stále je však málo dôkazov, a tak sa pátranie nekončí.

Relikviár skrýva drobnú kosť svätého Cyrila. Miniatúrny je aj Korán, na ktorého čítanie treba lupu – je to pritom len jedna z takmer 70-tisíc kníh ukrytých v Diecéznej knižnici.

Krátku pauzu si možno urobiť v obľúbenej krčme Pod agátmi, ktorá je hneď pod hradom v tieni stromov. Za netradičným osviežením sa oplatí zájsť aj do neďalekej Galérie mladých, ktorá je schovaná na nádvorí Nitrianskej galérie. Mladí umelci tu vystavujú svoje diela, od náročných hlavolamov až po jednoduché, ale nápadité dizajnérske kúsky.

O niečo mrazivejší, ale o to vzrušujúcejší výlet do staršej minulosti ako na hrade ponúka Ponitrianske múzeum na začiatku pešej zóny. Archeológovia sa tu pýšia najčerstvejšími objavmi spod slovenských diaľnic – za sklom sa skrýva záhadný masový hrob s piatimi kostrami či tiež venuša Sára z mladšej kamennej doby – vzácna soška zobrazujúca tehotnú ženu.

Pri všetkom tom putovaní po minulosti možno ľahko prehliadnuť jednu zaujímavosť. Pred Divadlom Andreja Bagara sa rozprestiera Svätoplukovo námestie, ktoré zdobia kamenné kocky s krásnym šupinatým vzorom. V kruhu sú tiež vyznačené staré názvy mesta – Neutra, Nyitra či Nitria. Kto potom odlepí pohľad od zeme a rozhliadne sa vôkol, bude mať všetky dominanty ako na dlani – hrad, kňazský seminár, vrch Pyramídu a veže kostolov.

K veľkým prednostiam Nitry patrí podľa niektorých jedákov aj zmrzlina. V centre mesta v pulte pred obchodným domom Tesco ňou zmrzlinári nešetria a namiesto úhľadného kopčeka človeku naložia poriadny zmrzlinový štít. Nádhera… Len pozor! V letných horúčavách sa rýchlo zmení na nebezpečnú hru so škvrnami na tričku.

Tipy na výlet

V Nových Zámkoch obľubuje najmä kaviarne

Vladimír Balla, spisovateľ: Všetky moje spomienky sú spojené s Novými Zámkami, pretože tu žijem celý život, už štyridsaťtri rokov. Všetko okrem vysokej školy som absolvoval v tomto meste, teda základnú školu, gymnázium a od roku 1990 tu aj pracujem. Dokonca som ešte čiastočne zažil v tomto meste aj nežnú revolúciu. Obľúbených miest v meste mám veľa, ale najhlavnejších je asi dvadsať kaviarní. Nad tým, že by som sa presťahoval do Bratislavy, som určite nerozmýšľal. Nemalo by to zmysel, keďže Bratislava je aj tak dosť blízko, preto, keď chcem, tak som tam. Okrem toho sme všetci spojení internetom a mobilmi, takže to ani nemá význam. V Nových Zámkoch som mal aj zahraničné návštevy. Tým odporúčam ísť sa pozrieť v mojej spoločnosti do kaviarničiek v okolí námestia.

Svetove Slovensko, Nitra
debata chyba