Dudince ponúkajú odpočinok aj zdravie

Kúpele Dudince aj s vyhľadávaným kúpaliskom Dudinka sú opradené legendami. Jedna z nich hovorí, že za ich vznikom stojí víla Dudinka, ktorá vrátila život synovi veliteľovi rímskych vojakov Aquiliovi.

25.08.2010 14:55
kúpele Foto:
Ilustračné foto - kúpeľná liečba
debata

Podľa povesti sa počas bojov s Germánmi v lesoch, kde dnes stoja Dudince, veliteľovi Aguiliovi stratil syn. Po troch dňoch hľadania stretol zúfalý otec za mesačného svitu v lese polonahú krásavicu s rozpustenými vlasmi zahalenými v závojoch pary. Predstavila sa mu ako Dudinka, víla tunajšieho kraja. Prisľúbila mu, že mu syna nájde, ak prepustí všetkých zajatcov, ktorých držia. Veliteľ napokon súhlasil a víla ho zaviedla k synovi. Bol však mŕtvy. Dudinka ho však oživila a za odplatu jej mal Aquilius sľúbiť, že na miestach, kde bolo jazierko so zázračnou vodou, vybuduje kúpele. Stalo sa. Do travertínových skál dal vytesať bazéniky s liečivou vodou.

V Dudinciach povesti o víle Dudinke radi veria. Aj preto pomenovali pred tromi rokmi zrekonštruované kúpalisko práve po polonahej krásavici. Tá sa nachádza aj v jeho logu. Kúpalisko je dnes vyhľadávaným miestom turistov, rekreantov a kúpeľných hostí. Prevádzkuje ho spoločnosť Kúpele Dudince, a. s., ktorá ponúka ľuďom so srdcovo-cievnymi chorobami, chorobami pohybového aparátu a nervového systému aj relax vo svojich liečebných domoch Rubín a Smaragd s kapacitou 560 lôžok.

Podľa Janky Hanákovej z oddelenia marketingu kúpeľov láka k návšteve ich kúpeľov vysokominerali­zovaná liečivá voda. Do nej sa môžu namočiť nielen kúpeľní hostia, ale aj návštevníci kúpaliska Dudinka. „Jeho areál s tromi bazénmi dopĺňa aj sedací bazénik s dudinskou minerálnou liečivou vodou s teplotou 32 stupňov,“ hovorí Hanáková. Za posedenie v ňom zaplatia návštevníci za pol hodiny jedno euro a za každých ďalších 5 minút 17 centov. Trojhodinový pobyt na kúpalisku vyjde návštevníka od pondelka do piatka 3,30 eura na hlavu, počas víkendov a sviatkov 5 eur. Za každú ďalšiu hodinu pobytu si treba priplatiť 80 centov. Deti do výšky 120 centimetrov neplatia.

Kúpalisko poznamenal čas, preto ho pred tromi rokmi zrekonštruovali. Jeho vedúci Dušan Strieborný hovorí, že ich to stálo asi 2,3 milióna eur. Zo zdrojov Európskej únie a vlastných peňazí rekonštruovali aj ďalší majetok. Spolu za takmer sedem miliónov eur. Výsledok je efektný. Kúpalisko Dudinka žiari čistotou upravenými bazénmi s tobogánmi a ďalšími atrakciami. Z dvoch tretín ho využívajú najmä Slováci. Zvyšní návštevníci sú najmä Nemci či Česi. Tento rok bude v prevádzke do septembra.

debata chyba