Nad sýrskym Halabom sa opäť vznáša tisícročná vôňa olív a vavrínu

Nad sýrskym mestom Halab, známym skôr ako Aleppo, sa vznáša silná vôňa olív a vavrínu. Práve z týchto ingrediencií sa tu pred piatimi rokmi opäť začalo vyrábať mydlo, ktoré sa tu varilo stáročia. Aj dnes sa robí ručne v dielňach zastrčených v labyrinte ulíc starých 2 000 rokov.

03.11.2010 16:40 , aktualizované: 05.11.2010 08:33
Sýria, mydlo Foto:
Aleppské mydlo obsahuje výhradne olej z olív a vavrínu, vodu a palmitan sodný, čo je prirodzená látka, ktorá zmes zahusťuje.
debata

Strážcov poctivého receptu však znepokojujú výrobcovia náhrad, ktorí ich dodávajú na trh pod tradičným názvom. Sú lacné, ale vyrábané priemyselne. „Európski zákazníci sú veľmi citliví. Za mydlo s názvom Aleppo sú ochotní zaplatiť aj niekoľko eur s podmienkou, že to ich pokožke prospeje,“ hovorí Safúh Dajrí, ktorý aleppské mydlo vyváža do Francúzska.

Aleppské mydlo obsahuje výhradne olej z olív a vavrínu, vodu a palmitan sodný, čo je prirodzená látka, ktorá zmes zahusťuje. Zmiešaný mydlový blok sa ručne rozreže na štvrťkilové kocky, ktoré sa nechajú schnúť šesť mesiacov až tri roky.

Olivový olej v mydle je prírodný hydratačný prostriedok a vavrín má zasa čistiace účinky. Čistota a prirodzený vzhľad sú v kontraste s modernými mydlami, na výrobu ktorých sa používa všetko možné. Od bravčovej masti až po mleté konské kosti.

Aleppo bývalo kozmopolitným obchodným strediskom na niekdajšej Hodvábnej ceste. Jeho úpadok nastal s nástupom strany Baas pred päťdesiatimi rokmi. Začala zavádzať ekonomický systém podľa sovietskeho štýlu a rodiny podnikateľov odchádzali do exilu. Až v posledných rokoch vláda prestala obmedzovať súkromné podnikanie, preto Aleppo zažíva architektonickú obnovu, prílev turistov a novú slávu svojho mydla. Výrobou sa zaoberá päť mydlárskych rodov – Zanabiliovci, Nadždžarovci, Fansaovci, Džabajlíovci a Sábúníovci. Takú úctu, akú mali ich predkovia, však už nepožívajú, a preto ani svoje znaky nevrátili na štíty svojich domov. Väčšinu svojej ročnej produkcie, čo je asi 600 ton, vyvážajú do Európy, Južnej Kórey a Japonska. Ich úspech zlákal mnohých, ktorí výrobu mydla urýchľujú a mydlo chemicky dofarbujú. Chcú tak napodobniť zelenkastý nádych vavrínového a olivového oleja. Svoje produkty predávajú kilogram za dva doláre, zatiaľ čo tradiční výrobcovia pýtajú až osemnásobok.

Rodina Marhafa Sábúního sa výrobe mydla venuje 600 rokov. Kúpa zavedenej značky je podľa neho istá investícia, pretože žiadna z nich sa nespreneverila kvalite. Nájsť na domácom trhu tento luxusný tovar nie je jednoduché. Nároční kupci si musia nájsť cestu do dielní v starých uličkách Aleppa. Nadží Fahíd mydlá predáva v dvoch obchodoch v Damasku. Za kilogram mydla Fansa chce 17 dolárov. Všetko ostatné predáva za zlomok tejto ceny, lebo vie, že nie každému sa pozdáva staromilsky pôsobiaci vzhľad tradičných výrobkov.

debata chyba