V lete k moru: aj doma je však kde dovolenkovať

Tradične platí pravidlo, že letnú dovolenku trávia Slováci pri mori a zimnú doma na slovenských horách. Ako vyzeral cestovný a turistický ruch vlani a na čom bude záležať osud letnej sezóny, uvádza v rozhovore Peter Belinský, generálny riaditeľ Slovenskej asociácie pre cestovný ruch.

24.01.2011 08:39
Vysoké Tatry, hory, turistika Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Vlaňajšiu letnú sezónu negatívne ovplyvnila pretrvávajúca svetová hospodárska kríza a nepriaznivé daždivé počasie. Podľa slovenských meteorológov bol rok 2010 na Slovensku najdaždivejší za posledných 130 rokov. Počas júla, augusta a septembra prišlo o 1,8 percenta menej turistov ako za rovnaké obdobie v roku 2009. O 0,6 per­centa prišlo viac zahraničných návštevníkov, o 3,6 percenta menej domácich. Potvrdilo sa tak tvrdenie, že našinci sa pri výbere domácej dovolenky riadia viac počasím ako zahraniční a v prípade nepriaznivého počasia radšej zostanú doma.

Oproti letnej sezóne 2009 už cestovný ruch na Slovensku neovplyvňovalo zavedenie eura aj meny okolitých štátov sa posilnili, ale aj napriek tomu turistov nepribudlo. Prečo?
Je fakt, že turistov zo zahraničia sa nám napriek tomu nepodarilo znovu prilákať v takej miere, akoby sme si želali. Menej prišli Česi a Poliaci. Viac k nám prišli Maďari, čo je vôbec prvýkrát od roku 2008, ale aj Rusi, Rakúšania a Taliani. Naopak, menej prišlo Britov a Nemcov, čo má podľa nás súvis s krachom leteckých spoločností, ktoré privážali návštevníkov z týchto krajín.

Aj vlani ľudia viac na dovolenkách šetrili. Skôr si vyberali domáce alebo blízke destinácie, skracovali si pobyty a šetrili na doplnkových službách. Preto štatistiky ukazujú nižšie príjmy z cestovného ruchu.

Kto vlani „neškodoval“? Ktoré turistické strediská?
Najviac domácich a zahraničných turistov prišlo počas leta do Bratislavského, Žilinského a Prešovského kraja. Navštevovali najmä hory, akvaparky, kúpele a nechýbala ani agroturistika.

Aj napriek tomu, že bolo daždivé počasie a často aj povodne, priala minuloročná letná turistická sezóna viac horským strediskám ako rekreačným pri vode. Odrazilo sa to na lepšej návštevnosti v Tatrách, menej ľudí prišlo na kúpaliská alebo k prírodným vodným plochám. Aj do mestských hotelov prišlo viac návštevníkov, ale vôbec sa to neodrazilo na vyššom počte kongresových podujatí. Veríme, že v tejto oblasti bude nápomocná organizácia Slovak Convention Bureau (SCB), ktorú založila SACR spolu s ďalšími súkromnými a verejnými subjektmi koncom vlaňajšieho roka podľa vzoru podobných organizácií v zahraničí. Jej hlavným zámerom bude každoročne zvyšovať počet kongresových podujatí na Slovensku.

Turistov lákajú okrem prírodných krás aj služby, ktoré pre nich strediská pripravujú. V tom sme boli vždy pozadu oproti zahraničiu. Zlepšuje sa situácia?
Viaceré ubytovacie zariadenia znížili pred letnou sezónou ceny a pripravili rôzne balíky služieb. Návštevníkov mali prilákať aj rôzne novinky, ako je napríklad eko-mini park Tatranská divočina na Skalnatom plese pre rodiny s deťmi, Nový prístrešok v Lomnickom sedle na štýl chaty vo filme Medená veža, zábavno- náučný horský chodník pre deti aj dospelých Karkulka v Jasnej a ďalšie. V akvaparkoch sa skôr investovalo, v Tatralandii sa napríklad vybudoval najväčší raftovací U-tobogan v Európe. Z ďalších rekreačných zariadení vznikol nový a zároveň prvý štvorhviezdičkový kemping v Podhájskej a, naopak, definitívne zanikol kemping FICC v Tatranskej Lomnici, čo je veľká škoda, pretože najmä Nemci a Holanďania sa domáhajú kvalitných kempingov.

Celkovo počet ubytovacích kapacít podľa Štatistického úradu (1. až 3. štvrťrok 2010 v porovnaní s rovnakým obdobím 2009) klesol. Objavilo sa viac hotelov a penziónov, naopak, ubudli kempingy, turistické ubytovne, chatové osady a ubytovanie v súkromí. SACR na podporu domáceho cestovného ruchu zrealizovala počas letných mesiacov kampaň s názvom Prázdninuj na Slovensku. Zámerom bolo podporiť záujem našincov o spoznávanie turistických atraktivít vo svojej krajine. Kampaň sa zamerala na podporu veľkých podujatí a festivalov, na oslavy svetového dňa turizmu.

Ako sa pozeráte na letnú sezónu, počasie stále nepraje, zatiaľ mali možnosť radovať sa len v lyžiarskych strediskách…
Osud letnej sezóny bude opäť závisieť od konštelácie viacerých faktorov. Sú nimi najmä atraktívna ponuka poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu, nastavenie cien, tvorba nových, a najmä komplexných produktov cestovného ruchu, spolupráca medzi subjektmi CR v rámci regiónu, správne načasovanie a adresnosť propagácie Slovenska zo strany SACR na domácom aj na zahraničných trhoch. Návštevnosť počas letnej sezóny bude opäť ovplyvňovať aj počasie, kríza, ale aj ochota Slovákov podporiť výberom dovolenky na Slovensku domáci cestovný ruch. Podnikatelia v cestovnom ruchu, poučení minuloročným daždivým počasím, by mali dopredu uvažovať a vymyslieť pre návštevníkov zaujímavý program a nové produkty, aby si ich udržali.

Anketa Je záujem o letné dovolenky?

Juraj Pivovárči, riaditeľ Tatratouru
Najväčší záujem je už tradične o Turecko, Grécko, ale potešil nás aj vysoký predaj našich noviniek, ktoré sme prvýkrát uviedli na trh – napríklad španielska Andalúzia, talianska Kalábria či Tunisko.

Jana Miháliková, Maestral Travel
Chorvátsko a Čierna Hora sú už tradične obľúbené destinácie Slovákov. Tento fakt pozitívne ovplyvňuje blízkosť Jadranského mora podporená výstavbou diaľničnej siete v Maďarsku a Chorvátsku, výhodné ceny ubytovania a služieb a dobrý kurz eura oproti kune. Veď do najbližšieho letoviska (Crikvenica) autom potrebujete len jednu až dve hodiny viac, ako by ste absolvovali trasu Košice – Bratislava.

Július Cmorej, CK Paxtravel
Venujeme sa najmä organizovaniu poznávacích zájazdov v priebehu celého roka. Záujem je zatiaľ podobný ako vlani, kedy sme boli spokojní. Väčšina cien zostala rovnaká ako v minulom roku, len pri niektorých sme s nimi pohýbali niekde dolu, inde smerom nahor.

Kateřina Komedová, www.zajazdy.sk
V súčasnosti ponúkame viac ako 1 350 first minute zájazdov do 39 krajín sveta. Medzi najpredávanejšie first minute destinácie patrí Egypt, Turecko, Grécko, Bulharsko, Taliansko, Španielsko, Chorvátsko, Francúzsko, Tunisko. Z exotických dovoleniek sem patria Thajsko, Kuba a Dominikánska republika. Všeobecne je o zájazdy záujem stále. 

debata chyba