Maroko stavilo na cestovný ruch, za rok chce prilákať 9 miliónov turistov

Maroko plánuje investovať vo veľkom do cestovného ruchu, ktoré mu majú pomôcť v budúcich desiatich rokoch zdvojnásobiť príjmy z turistiky na 150 miliárd marockých dirhamov (14 miliárd eur) ročne. Turistika by sa tak stala druhým najväčším sektorom ekonomiky za poľnohospodárstvo.

03.02.2011 14:37
Marakeš
Námeste Džamaa al-Fna. Predstavenie sa čoskoro začne. Každý deň sa námestie naplní a ponúka úžasné predstavenie.
debata

„Tento ambiciózny plán urobí z Maroka dvadsiatu najväčšiu turistickú destináciu na svete,“ povedal minister pre cestovný ruch Jásir Znadžuí. Maroko investuje do rozšírenia turistiky v ôsmich regiónoch pri pobreží Atlantického oceána a Stredozemného mora celkom 100 miliárd dirhamov (takmer 9,4 miliardy eur).

Hlavné banky v krajine, vrátane bánk Attijariwafabank a BMCE už podpísali s vládou dohody o financovaní projektov v cestovnom ruchu v budúcich desiatich rokoch za 24 miliárd dirhamov. Vláda tiež vytvorí fond na podporu turistického ruchu, ktorý bude mať k dispozícii 15 miliárd dirhamov a očakáva príliv zahraničných investícií, hlavne z fondov bohatých arabských krajín.

Cieľom je okrem iného postaviť viac hotelov a ubytovacích zariadení a zdvojnásobiť kapacitu ubytovania na 470-tisíc postelí. To zároveň krajine pomôže vytvoriť milión nových pracovných miest a poskytnúť príležitosť na lepší život pre mladých. Vysoká nezamestnanosť, najmä medzi mladými, je totiž jeden z najväčších problémov vlády.
Krajina očakáva, že ju v roku 2011 navštívi 9,3 milióna turistov a príjem z turistiky dosiahne 60 miliárd dirhamov. To je dvojnásobok čiastky z roku 2001.

Maroko sa snaží znížiť závislosť svojej ekonomiky na poľnohospodárstve a vytvoriť nové zdroje rastu, medzi ktoré zaradilo aj cestovný ruch, finančné služby a automobilový priemysel. Poľnohospodárstvo sa na hrubom domácom produkte krajiny podieľa sedemnástimi percentami.

debata chyba