Ak ľudí prepadne ostalgia, môžu sa po Berlíne previezť 'trabitankom'

Ľudia trpiaci "ostalgiou" – teda nostalgiou za bývalým východným Nemeckom, sa budú môcť čoskoro vrátiť v čase a prechádzať sa po Berlíne v minitanku. V skutočnosti nepôjde o tank, ale o legendárny východonemecký automobil značky trabant prerobený na tank.

04.02.2011 17:47 , aktualizované: 05.02.2011 08:20
trabant, trabitank Foto:
Berlín bude mať pre turistov novú atrakciu, jazdu po meste v trabitanku.
debata

Zelený trabant s falošným kanónom na streche je najnovšou atrakciou, ktorá čerpá z kúzla povojnovej histórie nemeckej metropoly. Podľa jeho duchovného otca podnikateľa Maika Frausteina prvý „trabitank“ vyrazí do ulíc Berlína v máji a doplní tak súčasnú flotilu 50 trabantov, ktorú Frausteinova firma prevádzkuje.

„Všetko do seba zapadalo. Trabanty sú na jednej strane spojené s východným Nemeckom a Berlínskym múrom, na strane druhej sú to kultové autá, ktoré priťahujú pozornosť turistov,“ povedal Frausten. „Doteraz však neexistoval žiadny trabant-tank.“

Kým v časoch komunizmu bolo auto poháňané dvojtaktným motorom a s karosériou z bakelitu terčom vtipov, v postkomunistickej ére sa stal kultovým autíčkom. Vyhliadková jazda trabantom po meste je hitom ponuky mnohých firiem vo východnom Nemecku, ktoré podnikajú v cestovnom ruchu.

Nie každý však zdieľa Frausteinovo nadšenie z minitanku, v ktorom sa spája nostalgia za východným Nemeckom a odkaz na studenú vojnu. „Nevkusné“ – napísal o trabitanku nemecký bulvárny denník Bild. Podľa riaditeľa Pamätníka Berlínskeho múru Manfreda Fischera je nápad „viac ako morbídny“. „Je okolo toho veľa kritiky,“ povedal Frausten, „ale mne to príde ako dobrý vtip.“

debata chyba