Brno stavilo na historický labyrint pod zemou, verí vo veľký záujem turistov

Brno chce pritiahnuť záujem turistov novinkou. Lákadlom sa má stať historické podzemie. Návštevníkom sa prvýkrát otvorí zrekonštruovaný "Labyrint pod Zelným trhem" a po prvých štrnástich prehliadkových dňoch aj "Mincmistrovský sklep".

26.03.2011 12:16
Brno Foto:
Brno
debata

V oboch je pripravená nová expozícia, ktorá má podľa tvorcov prvky zážitkovej turistiky. Na ľudí by tam mala dýchať história, povedala šéfka Turistického informačného centra Petra Kačírková.

Otvorenie oboch priestorov pripravovali roky. Stavebné úpravy, pri ktorých museli podzemie vyčistiť a steny, stropy i podlahy zreštaurovať, stáli 100 miliónov českých korún. Z toho 62 miliónov korún pochádzali z európskej dotácie.

Aj po náročných úpravách si podzemie zachovalo mnoho zo svojho pôvodného fungovania, napríklad do neho stále preniká spodná voda. „Ale máme čerpadlá, ktoré ju odčerpávajú. Navyše sú priestory dobre vetrané,“ uviedla Kačírková. Vybavenie nových priestorov stálo 20 miliónov korún.

Informačné centrum chce novinku propagovať letákovou kampaňou, bude sa však rozbiehať postupne až po otvorení. Sprievodcovia očakávajú enormný záujem návštevníkov. „Veľký nápor sme zažili už na jeseň, a to bol Mincmistrovský sklep otvorený štrnásť dní. Rozhodli sme sa preto pre fázovú publicitu,“ povedala Kačírková.

debata chyba