Parížania i turisti sú nešťastní, z La Samaritaine bude luxusný hotel

Slávny parížsky obchodný dom La Samaritaine sa do troch rokov zmení na luxusný hotel. Budova postavená v štýle art deco a secesie, ktorú uzavreli v roku 2005, má prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, za ktorú jej vlastníci zaplatia 450 miliónov eur. Aj keď mnohí obyvatelia Paríža nie sú s plánovanou zmenou pôvodného účelu domu spokojní, neostáva im nič iné, len nostalgicky spomínať na svoj "milovaný obchodný dom".

23.05.2011 14:28 , aktualizované: 24.05.2011 07:30
La Samaritaine Foto:
Slávny parížsky obchodný dom La Samaritaine na pravom brehu Seiny sa zmení na hotel.
debata

La Samaritaine býval najznámejším a najväčším parížskym obchodným domom, v ktorom si zákazníci mohli vybrať z obrovskej ponuky tovarov od kvetov, cukroviniek až po plavky a klobúky. Jeho brány sa však zatvorili v roku 2005, pretože historická budova nespĺňala bezpečnostné predpisy. V neprospech pamiatky tiež zohrali aj spory medzi súčasným vlastníkom, francúzskou luxusnou skupinou LVMH, mestom Paríž a dedičmi zakladateľov.

Spory však vyzerajú byť už zažehnané a prestavba dostala zelenú. Rekonštrukcia by sa mala začať začiatkom budúceho roka a skončiť približne v polovici roku 2014. Projekt počíta s tým, že by na prestížnej adrese na pravom brehu Seiny okrem hotela mali byť aj kancelárie, byty a obchody.

S touto predstavou sa však mnohí Parížania zmierujú len ťažko. „Je to koniec a je to skutočne hrozné,“ hovorí 88-ročná Genevieve Cottyová, ktorá si pamätá, ako sem ešte pred druhou svetovou vojnou chodila nakupovať s prarodičmi. „Mali kvetiny, náhrobky, potreby do domácnosti i nábytok,“ popisuje.

Zákazníci spomínajú na mladých chlapcov, ktorí hlásili pri hornom konci eskalátorov, aký tovar sa na poschodí nachádza, na fialové cukríky obľúbené medzi deťmi a na veľké okná do ulice, osvetlené a vyzdobené počas každých Vianoc. Turisti zase radi vyšli na strechu domu, z ktorej je jeden z najkrajších pohľadov na panorámu Paríža.

Nielen bohatí, ale aj menej majetní návštevníci si v La Samaritaine mohli niečo kúpiť, pretože obchod ponúkal tovar v širokom cenovom rozpätí. „S dnešnými supermarketmi sa to nedá porovnávať. Jednoducho to nie je to isté,“ myslí si Cottyová, ktorej matka v tunajších obchodoch kúpila nový nábytok po tom, čo ich dom počas vojny zasiahli bomby.

debata chyba